Kierunek Podstawy dietetyki dla nauczycieli szkół średnich
2025/26, studia podyplomowe, studia niestacjonarne
Celem studiów jest poszerzenie kompetencji z zakresu dietetyki u profesjonalnej kadry przygotowanej do przekazywania uczniom szkół średnich zagadnień z tego zakresu. Studia podyplomowe Podstawy dietetyki dla nauczycieli szkół średnich adresowane są do nauczycieli szkół średnich, w tym wychowawców, nauczycieli biologii, wychowania fizycznego, przedmiotów kierunkowych w szkołach branżowych i innych przedmiotów, poruszających na zajęciach z uczniami zagadnienia z zakresu dietetyki, medycyny i żywienia, którzy pragną poszerzyć swój zakres kompetencji (studia doskonalące – niekwalifikacyjne). Ponadto, mogą w nich uczestniczyć także wszystkie inne osoby pragnące zdobyć wiedzę z zakresu podstaw dietetyki.
>> Program studiów podyplomowych
Lista przedmiotów - Semestr zimowy, 2025/26
Przedmiot
Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji Obligatoryjność
Podstawy anatomii człowieka
Dane przedmiotu
Wykład: 16 godz.
Punkty ECTS: 2
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 16
2
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Podstawy fizjologii człowieka
Dane przedmiotu
Wykład: 24 godz.
Punkty ECTS: 3
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 24
3
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Wartość odżywcza produktów spożywczych i ich rola w diecie
Dane przedmiotu
Wykład: 24 godz.
Punkty ECTS: 3
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 24
3
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Podstawy metabolizmu i bioenergetyki
Dane przedmiotu
Wykład: 8 godz.
Punkty ECTS: 1
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 8
1
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Podstawy biochemii żywienia
Dane przedmiotu
Wykład: 8 godz.
Punkty ECTS: 1
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 8
1
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Podstawy immunologii
Dane przedmiotu
Wykład: 8 godz.
Punkty ECTS: 1
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 8
1
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Podstawy dietoprofilaktyki
Dane przedmiotu
Wykład: 8 godz.
Punkty ECTS: 1
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 8
1
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Planowanie przekazywania uczniom wiedzy dietetycznej i konstruowanie materiałów edukacyjnych – podstawy dietetyki
Dane przedmiotu
Ćwiczenia projektowe: 24 godz.
Punkty ECTS: 3
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Ćwiczenia projektowe: 24
3
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Lista przedmiotów - Semestr letni, 2025/26
Przedmiot
Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji Obligatoryjność
Modyfikacje diety w schorzeniach układu sercowo-naczyniowego
Dane przedmiotu
Wykład: 8 godz.
Punkty ECTS: 1
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 8
1
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Modyfikacje diety w schorzeniach przewodu pokarmowego
Dane przedmiotu
Wykład: 8 godz.
Punkty ECTS: 1
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 8
1
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Postępowanie dietetyczne w nadmiernej masie ciała
Dane przedmiotu
Wykład: 8 godz.
Punkty ECTS: 1
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 8
1
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Postępowanie dietetyczne w niedoborach pokarmowych
Dane przedmiotu
Wykład: 8 godz.
Punkty ECTS: 1
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 8
1
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Postępowanie dietetyczne w alergiach i nietolerancjach pokarmowych
Dane przedmiotu
Wykład: 8 godz.
Punkty ECTS: 1
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 8
1
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Modyfikacje diety w zaburzeniach odżywiania
Dane przedmiotu
Wykład: 8 godz.
Punkty ECTS: 1
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 8
1
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Postępowanie dietetyczne w chorobach nowotworowych
Dane przedmiotu
Wykład: 8 godz.
Punkty ECTS: 1
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 8
1
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Modyfikacje diety w schorzeniach autoimmunologicznych
Dane przedmiotu
Wykład: 8 godz.
Punkty ECTS: 1
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 8
1
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Postępowanie dietetyczne w okresie ciąży i karmienia piersią
Dane przedmiotu
Wykład: 8 godz.
Punkty ECTS: 1
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 8
1
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Postępowanie dietetyczne w pediatrii
Dane przedmiotu
Wykład: 8 godz.
Punkty ECTS: 1
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 8
1
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Postępowanie dietetyczne w geriatrii
Dane przedmiotu
Wykład: 8 godz.
Punkty ECTS: 1
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 8
1
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Dietoprofilaktyka w gastronomii i planowaniu żywienia
Dane przedmiotu
Wykład: 8 godz.
Punkty ECTS: 1
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 8
1
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Planowanie przekazywania uczniom wiedzy dietetycznej i konstruowanie materiałów edukacyjnych – postępowanie dietetyczne
Dane przedmiotu
Ćwiczenia projektowe: 24 godz.
Punkty ECTS: 3
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Ćwiczenia projektowe: 24
3
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Lista przedmiotów - Semestr zimowy, 2026/27
Przedmiot
Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji Obligatoryjność
Podstawy etnodietetyki
Dane przedmiotu
Wykład: 8 godz.
Punkty ECTS: 1
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 8
1
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Dietetyka sportowa
Dane przedmiotu
Wykład: 8 godz.
Punkty ECTS: 1
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 8
1
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce
Dane przedmiotu
Wykład: 8 godz.
Punkty ECTS: 1
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 8
1
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Ochrona zdrowia i środowiskowe zagrożenia zdrowia
Dane przedmiotu
Wykład: 8 godz.
Punkty ECTS: 1
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 8
1
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Kształtowanie zachowań żywieniowych w schorzeniach dietozależnych
Dane przedmiotu
Wykład: 8 godz.
Punkty ECTS: 1
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 8
1
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Preparaty dietetyczne
Dane przedmiotu
Wykład: 16 godz.
Punkty ECTS: 2
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Wykład: 16
2
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Ocena żywienia w pracy dietetycznej
Dane przedmiotu
Ćwiczenia audytoryjne: 16 godz.
Punkty ECTS: 2
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Ćwiczenia audytoryjne: 16
2
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Pomiary w pracy dietetycznej
Dane przedmiotu
Ćwiczenia audytoryjne: 8 godz.
Punkty ECTS: 1
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Ćwiczenia audytoryjne: 8
1
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe
Konwersatorium i praca końcowa
Dane przedmiotu
Ćwiczenia projektowe: 40 godz.
Punkty ECTS: 5
Forma weryfikacji: Zaliczenie na ocenę
Obligatoryjność: Przedmioty obowiązkowe
Ćwiczenia projektowe: 40
5
Zaliczenie na ocenę
Przedmioty obowiązkowe