Major Podstawy dietetyki dla nauczycieli szkół średnich
2025/26, postgraduate study, part-time studies
Celem studiów jest poszerzenie kompetencji z zakresu dietetyki u profesjonalnej kadry przygotowanej do przekazywania uczniom szkół średnich zagadnień z tego zakresu. Studia podyplomowe Podstawy dietetyki dla nauczycieli szkół średnich adresowane są do nauczycieli szkół średnich, w tym wychowawców, nauczycieli biologii, wychowania fizycznego, przedmiotów kierunkowych w szkołach branżowych i innych przedmiotów, poruszających na zajęciach z uczniami zagadnienia z zakresu dietetyki, medycyny i żywienia, którzy pragną poszerzyć swój zakres kompetencji (studia doskonalące – niekwalifikacyjne). Ponadto, mogą w nich uczestniczyć także wszystkie inne osoby pragnące zdobyć wiedzę z zakresu podstaw dietetyki.
>> Program studiów podyplomowych
List of courses - Winter semester, 2025/26
Subject
Number of hours ECTS points Form of verification Mandatory
Podstawy anatomii człowieka
Course details
Lecture: 16 h
ECTS points: 2
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 16
2
Pass with grade
Obligatory subjects
Podstawy fizjologii człowieka
Course details
Lecture: 24 h
ECTS points: 3
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 24
3
Pass with grade
Obligatory subjects
Wartość odżywcza produktów spożywczych i ich rola w diecie
Course details
Lecture: 24 h
ECTS points: 3
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 24
3
Pass with grade
Obligatory subjects
Podstawy metabolizmu i bioenergetyki
Course details
Lecture: 8 h
ECTS points: 1
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 8
1
Pass with grade
Obligatory subjects
Podstawy biochemii żywienia
Course details
Lecture: 8 h
ECTS points: 1
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 8
1
Pass with grade
Obligatory subjects
Podstawy immunologii
Course details
Lecture: 8 h
ECTS points: 1
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 8
1
Pass with grade
Obligatory subjects
Podstawy dietoprofilaktyki
Course details
Lecture: 8 h
ECTS points: 1
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 8
1
Pass with grade
Obligatory subjects
Planowanie przekazywania uczniom wiedzy dietetycznej i konstruowanie materiałów edukacyjnych – podstawy dietetyki
Course details
Project exercises: 24 h
ECTS points: 3
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Project exercises: 24
3
Pass with grade
Obligatory subjects
List of courses - Summer semester, 2025/26
Subject
Number of hours ECTS points Form of verification Mandatory
Modyfikacje diety w schorzeniach układu sercowo-naczyniowego
Course details
Lecture: 8 h
ECTS points: 1
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 8
1
Pass with grade
Obligatory subjects
Modyfikacje diety w schorzeniach przewodu pokarmowego
Course details
Lecture: 8 h
ECTS points: 1
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 8
1
Pass with grade
Obligatory subjects
Postępowanie dietetyczne w nadmiernej masie ciała
Course details
Lecture: 8 h
ECTS points: 1
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 8
1
Pass with grade
Obligatory subjects
Postępowanie dietetyczne w niedoborach pokarmowych
Course details
Lecture: 8 h
ECTS points: 1
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 8
1
Pass with grade
Obligatory subjects
Postępowanie dietetyczne w alergiach i nietolerancjach pokarmowych
Course details
Lecture: 8 h
ECTS points: 1
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 8
1
Pass with grade
Obligatory subjects
Modyfikacje diety w zaburzeniach odżywiania
Course details
Lecture: 8 h
ECTS points: 1
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 8
1
Pass with grade
Obligatory subjects
Postępowanie dietetyczne w chorobach nowotworowych
Course details
Lecture: 8 h
ECTS points: 1
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 8
1
Pass with grade
Obligatory subjects
Modyfikacje diety w schorzeniach autoimmunologicznych
Course details
Lecture: 8 h
ECTS points: 1
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 8
1
Pass with grade
Obligatory subjects
Postępowanie dietetyczne w okresie ciąży i karmienia piersią
Course details
Lecture: 8 h
ECTS points: 1
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 8
1
Pass with grade
Obligatory subjects
Postępowanie dietetyczne w pediatrii
Course details
Lecture: 8 h
ECTS points: 1
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 8
1
Pass with grade
Obligatory subjects
Postępowanie dietetyczne w geriatrii
Course details
Lecture: 8 h
ECTS points: 1
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 8
1
Pass with grade
Obligatory subjects
Dietoprofilaktyka w gastronomii i planowaniu żywienia
Course details
Lecture: 8 h
ECTS points: 1
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 8
1
Pass with grade
Obligatory subjects
Planowanie przekazywania uczniom wiedzy dietetycznej i konstruowanie materiałów edukacyjnych – postępowanie dietetyczne
Course details
Project exercises: 24 h
ECTS points: 3
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Project exercises: 24
3
Pass with grade
Obligatory subjects
List of courses - Winter semester, 2026/27
Subject
Number of hours ECTS points Form of verification Mandatory
Podstawy etnodietetyki
Course details
Lecture: 8 h
ECTS points: 1
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 8
1
Pass with grade
Obligatory subjects
Dietetyka sportowa
Course details
Lecture: 8 h
ECTS points: 1
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 8
1
Pass with grade
Obligatory subjects
Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce
Course details
Lecture: 8 h
ECTS points: 1
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 8
1
Pass with grade
Obligatory subjects
Ochrona zdrowia i środowiskowe zagrożenia zdrowia
Course details
Lecture: 8 h
ECTS points: 1
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 8
1
Pass with grade
Obligatory subjects
Kształtowanie zachowań żywieniowych w schorzeniach dietozależnych
Course details
Lecture: 8 h
ECTS points: 1
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 8
1
Pass with grade
Obligatory subjects
Preparaty dietetyczne
Course details
Lecture: 16 h
ECTS points: 2
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Lecture: 16
2
Pass with grade
Obligatory subjects
Ocena żywienia w pracy dietetycznej
Course details
Auditorium exercises: 16 h
ECTS points: 2
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Auditorium exercises: 16
2
Pass with grade
Obligatory subjects
Pomiary w pracy dietetycznej
Course details
Auditorium exercises: 8 h
ECTS points: 1
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Auditorium exercises: 8
1
Pass with grade
Obligatory subjects
Konwersatorium i praca końcowa
Course details
Project exercises: 40 h
ECTS points: 5
Form of verification: Pass with grade
Mandatory: Obligatory subjects
Project exercises: 40
5
Pass with grade
Obligatory subjects