A A A

Zaloguj się

pl | en

2023/24 studia niestacjonarne studia drugiego stopnia (magister inżynier) Wydział Technologii Żywności

technologia żywności i żywienie człowieka

Studia prowadzone są w języku polskim. Studia rozpoczynają się od semestru zimowego, trwają 3 semestry (1,5 roku) i kończą się uzyskaniem tytułu zawodowego magistra inżyniera.

Szybkie zmiany technologiczne, klimatyczne i społeczne zachodzące w dzisiejszym świecie stawiają szczególne wymagania przed producentami żywności. Prognozowane liczne, nadchodzące zmiany w tym obszarze powodują, że zawody związane z żywnością to zawody przyszłości, a specjaliści cechujący się nowatorskim spojrzeniem na wytwarzanie i przetwarzanie żywności nie mogą zostać zastąpieni przez sztuczną inteligencję.

Studenci zdobywają wiedzę i umiejętności przydatne do zajmowania wyższych stanowisk w przedsiębiorstwach, w tym stanowisk kierowniczych. W programie studiów znajdują się m.in. projektowanie produktu z procesem technologicznym i produkcyjnym, kompleksowa ocena przydatności technologicznej surowców, tradycyjne i ultranowoczesne techniki przetwarzania czy utrwalania i przechowywania żywności.

Absolwenci potrafią organizować proces technologiczny, dbając o wysoką jakość produktów i realizację procesów z wykorzystaniem nowych technologii, optymalizowanych ze względu na energochłonność czy wykorzystanie zasobów. Z sukcesem znajdują pracę w przedsiębiorstwach z obszaru przetwarzania żywności – od mikrofirm do przedsiębiorstw międzynarodowych, a także w firmach opracowujących i dostarczających nowe rozwiązania technologiczne do zakładów przemysłu spożywczego, firmach konsultingowych, laboratoriach komercyjnych, jednostkach zajmujących się dystrybucją żywności, czy w instytutach badawczo-rozwojowych, placówkach upowszechniających profesjonalną wiedzę o żywności oraz w wielu innych instytucjach łańcucha żywnościowego.

Do końca pierwszego semestru student zobowiązany jest do realizacji szkolenia BHP, szkolenia bibliotecznego oraz szkolenia z zakresu dyskryminacji i jej przeciwdziałania. Wszystkie szkolenia odbywają się z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość, na platformie: szkolenia.sggw.pl

Link do strony wydziału: https://wtz.sggw.edu.pl/

 

Program studiów

 

W semestrze 1. studenci realizują szkolenie biblioteczne na platformie dostępnej pod adresem https://szkolenia.sggw.pl

W semestrze 1. studenci wybierają specjalizację, która będzie kontynuowana w semestrze 2.

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Szkolenie BHP: 4
- Zaliczenie O
Etykieta menadżerska
Wykład: 14
2 Zaliczenie na ocenę O
Chemia związków naturalnych z elementami enzymologii
Wykład: 20
3 Egzamin O
Współczesne technologie
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 6
4 Egzamin O
Innowacyjne procesy i aparatura w inżynierii żywności
Wykład: 12
Ćwiczenia projektowe: 6
2 Zaliczenie na ocenę O
Współczesne trendy w biotechnologii
Wykład: 6
Ćwiczenia laboratoryjne: 4
1 Zaliczenie na ocenę O
Współczesne trendy w analityce
Wykład: 6
Ćwiczenia projektowe: 4
1 Zaliczenie na ocenę O
Technolog żywności a współczesny przemysł
Wykład: 8
Ćwiczenia audytoryjne: 12
3 Zaliczenie na ocenę O
Planowanie eksperymentu
Wykład: 16
Ćwiczenia laboratoryjne: 16
3 Zaliczenie na ocenę O
Moduł specjalizacyjny 1
Wykład: 28
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
9 Egzamin/zaliczenie na ocenę G
Seminarium magisterskie 1
Ćwiczenia audytoryjne: 16
2 Zaliczenie na ocenę O

W semestrze 2. studenci wybierają zajęcia fakultatywne w ramach Modułu rozszerzającego, który obejmuje przedmioty, które nie dotyczą realizowanej specjalizacji.

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Prawo autorskie i ochrona patentowa
Wykład: 10
1 Zaliczenie na ocenę O
Indywidualna przedsiębiorczość
Wykład: 10
2 Zaliczenie na ocenę O
Zarządzanie w sytuacjach kryzysowych i problemowych w przemyśle spożywczym
Wykład: 8
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
4 Zaliczenie na ocenę O
Zarządzanie zasobami ludzkimi w projektach
Ćwiczenia projektowe: 12
2 Zaliczenie na ocenę O
Systemy bezpieczeństwa żywności w praktyce
Wykład: 6
Ćwiczenia audytoryjne: 6
2 Zaliczenie na ocenę O
Moduł specjalizacyjny 2
Wykład: 28
Ćwiczenia laboratoryjne: 24
Ćwiczenia projektowe: 16
9 Egzamin/zaliczenie na ocenę G
Przedmiot w języku obcym 1
Suma godzin kontaktowych: 18
2 Zaliczenie na ocenę G
Moduł rozszerzający
Wykład: 24
Ćwiczenia laboratoryjne: 16
6 Zaliczenie na ocenę G
Seminarium magisterskie 2
Ćwiczenia audytoryjne: 16
2 Zaliczenie na ocenę O

W semestrze 3. studenci wybierają dwa przedmioty fakultatywne z dostępnej listy dla całego kierunku (niezależnie od specjalizacji).
Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Statystyczne opracowanie wyników badań
Wykład: 8
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
4 Zaliczenie na ocenę O
Przedmiot w języku obcym 2
Suma godzin kontaktowych: 18
2 Zaliczenie na ocenę G
Fakultety
Suma godzin kontaktowych: 20
2 Zaliczenie na ocenę G
Seminarium magisterskie 3
Ćwiczenia audytoryjne: 21
2 Zaliczenie na ocenę O
Praca magisterska
Praca dyplomowa: 0
20 Egzamin O