technologia żywności i żywienie człowieka
Studia prowadzone są w języku polskim. Studia rozpoczynają się od semestru zimowego, trwają 3 semestry (1,5 roku) i kończą się uzyskaniem tytułu zawodowego magistra inżyniera.
Szybkie zmiany technologiczne, klimatyczne i społeczne zachodzące w dzisiejszym świecie stawiają szczególne wymagania przed producentami żywności. Prognozowane liczne, nadchodzące zmiany w tym obszarze powodują, że zawody związane z żywnością to zawody przyszłości, a specjaliści cechujący się nowatorskim spojrzeniem na wytwarzanie i przetwarzanie żywności nie mogą zostać zastąpieni przez sztuczną inteligencję.
Studenci zdobywają wiedzę i umiejętności przydatne do zajmowania wyższych stanowisk w przedsiębiorstwach, w tym stanowisk kierowniczych. W programie studiów znajdują się m.in. projektowanie produktu z procesem technologicznym i produkcyjnym, kompleksowa ocena przydatności technologicznej surowców, tradycyjne i ultranowoczesne techniki przetwarzania czy utrwalania i przechowywania żywności.
Absolwenci potrafią organizować proces technologiczny, dbając o wysoką jakość produktów i realizację procesów z wykorzystaniem nowych technologii, optymalizowanych ze względu na energochłonność czy wykorzystanie zasobów. Z sukcesem znajdują pracę w przedsiębiorstwach z obszaru przetwarzania żywności – od mikrofirm do przedsiębiorstw międzynarodowych, a także w firmach opracowujących i dostarczających nowe rozwiązania technologiczne do zakładów przemysłu spożywczego, firmach konsultingowych, laboratoriach komercyjnych, jednostkach zajmujących się dystrybucją żywności, czy w instytutach badawczo-rozwojowych, placówkach upowszechniających profesjonalną wiedzę o żywności oraz w wielu innych instytucjach łańcucha żywnościowego.
Do końca pierwszego semestru student zobowiązany jest do realizacji szkolenia BHP, szkolenia bibliotecznego oraz szkolenia z zakresu dyskryminacji i jej przeciwdziałania. Wszystkie szkolenia odbywają się z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość, na platformie: szkolenia.sggw.pl
Link do strony wydziału: https://wtz.sggw.edu.pl/
W semestrze 1. studenci realizują szkolenie biblioteczne na platformie dostępnej pod adresem https://szkolenia.sggw.pl
W semestrze 1. studenci wybierają specjalizację, która będzie kontynuowana w semestrze 2.
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Szkolenie BHP:
4 |
- | Zaliczenie | O | |
Etykieta menadżerska
|
Wykład:
14 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Chemia związków naturalnych z elementami enzymologii
|
Wykład:
20 |
3 | Egzamin | O |
Współczesne technologie
|
Wykład:
20 Ćwiczenia laboratoryjne: 6 |
4 | Egzamin | O |
Innowacyjne procesy i aparatura w inżynierii żywności
|
Wykład:
12 Ćwiczenia projektowe: 6 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Współczesne trendy w biotechnologii
|
Wykład:
6 Ćwiczenia laboratoryjne: 4 |
1 | Zaliczenie na ocenę | O |
Współczesne trendy w analityce
|
Wykład:
6 Ćwiczenia projektowe: 4 |
1 | Zaliczenie na ocenę | O |
Technolog żywności a współczesny przemysł
|
Wykład:
8 Ćwiczenia audytoryjne: 12 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Planowanie eksperymentu
|
Wykład:
16 Ćwiczenia laboratoryjne: 16 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Moduł specjalizacyjny 1
|
Wykład:
28 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
9 | Egzamin/zaliczenie na ocenę | G |
Seminarium magisterskie 1
|
Ćwiczenia audytoryjne:
16 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Suma | 228 | 30 |
W semestrze 2. studenci wybierają zajęcia fakultatywne w ramach Modułu rozszerzającego, który obejmuje przedmioty, które nie dotyczą realizowanej specjalizacji.
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Prawo autorskie i ochrona patentowa
|
Wykład:
10 |
1 | Zaliczenie na ocenę | O |
Indywidualna przedsiębiorczość
|
Wykład:
10 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Zarządzanie w sytuacjach kryzysowych i problemowych w przemyśle spożywczym
|
Wykład:
8 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Zarządzanie zasobami ludzkimi w projektach
|
Ćwiczenia projektowe:
12 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Systemy bezpieczeństwa żywności w praktyce
|
Wykład:
6 Ćwiczenia audytoryjne: 6 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Moduł specjalizacyjny 2
|
Wykład:
28 Ćwiczenia laboratoryjne: 24 Ćwiczenia projektowe: 16 |
9 | Egzamin/zaliczenie na ocenę | G |
Przedmiot w języku obcym 1
|
Suma godzin kontaktowych:
18 |
2 | Zaliczenie na ocenę | G |
Moduł rozszerzający
|
Wykład:
24 Ćwiczenia laboratoryjne: 16 |
6 | Zaliczenie na ocenę | G |
Seminarium magisterskie 2
|
Ćwiczenia audytoryjne:
16 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Suma | 209 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Statystyczne opracowanie wyników badań
|
Wykład:
8 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Przedmiot w języku obcym 2
|
Suma godzin kontaktowych:
18 |
2 | Zaliczenie na ocenę | G |
Fakultety
|
Suma godzin kontaktowych:
20 |
2 | Zaliczenie na ocenę | G |
Seminarium magisterskie 3
|
Ćwiczenia audytoryjne:
21 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Praca magisterska
|
Praca dyplomowa:
0 |
20 | Egzamin | O |
Suma | 82 | 30 |