A A A

Zaloguj się

pl | en

2023/24 studia niestacjonarne studia pierwszego stopnia (inżynier) Wydział Technologii Żywności

technologia żywności i żywienie człowieka

Studia prowadzone są w języku polskim. Studia rozpoczynają się od semestru zimowego, trwają 8 semestrów (4 lata) i kończą się uzyskaniem tytułu zawodowego inżyniera.

Są to podstawowe studia z zakresu przetwórstwa żywności i żywienia człowieka. Branża żywnościowa jest jedną z najbardziej innowacyjnych i dynamicznych dziedzin w dzisiejszym świecie. Podążając za współczesnymi trendami kierunek łączy wiedzę z zakresu produkcji żywności, kontroli jej jakości, obrotu żywnością czy prawa żywnościowego. Absolwenci potrafią organizować proces technologiczny, dbając o wysoką jakość produktów i zachowanie związków odżywczych i bioaktywnych, realizując procesy z wykorzystaniem najnowocześniejszych technik. Z sukcesem znajdują pracę w przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem żywności, firmach opracowujących i dostarczających nowe rozwiązania technologiczne do zakładów przemysłu spożywczego, firmach konsultingowych, laboratoriach komercyjnych, jednostkach zajmujących się dystrybucją żywności, a także w instytutach badawczo-rozwojowych, placówkach upowszechniających profesjonalną wiedzę o żywności oraz w wielu innych instytucjach łańcucha żywnościowego.

Program studiów początkowo obejmuje przedmioty o charakterze ogólnym, poszerzające wiedzę podstawową studentów, a następnie zajęcia o coraz bardziej specjalistycznym charakterze. Studenci mają możliwość rozwijania i kształtowania swojej wiedzy poprzez szeroki wybór przedmiotów fakultatywnych. Koncepcja kształcenia na kierunku umożliwia indywidualizację procesu nauczania m.in. dzięki wsparciu uczestnictwa studentów w programach wymiany akademickiej. Możliwe jest m.in. odbycie części studiów na polskich uniwersytetach przyrodniczych w ramach programu MOSTAR, oraz wymiana w ramach programów międzynarodowych (programy Erasmus, CEEPUS i inne) realizowanych we współpracy z uniwersytetami partnerskimi zza granicy. Studenci mogą rozwijać swoje zainteresowania także podczas praktyk zawodowych, krajowych i zagranicznych.

Do końca pierwszego semestru student zobowiązany jest do realizacji szkolenia BHP, szkolenia bibliotecznego oraz szkolenia z zakresu dyskryminacji i jej przeciwdziałania. Wszystkie szkolenia odbywają się z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość, na platformie: szkolenia.sggw.pl

Link do strony wydziału: https://wtz.sggw.edu.pl/

 

Program studiów

W semestrze 1. studenci realizują szkolenie biblioteczne na platformie dostępnej pod adresem https://szkolenia.sggw.pl
Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Szkolenie BHP: 4
- Zaliczenie O
Ekonomia
Wykład: 12
Ćwiczenia audytoryjne: 12
3 Egzamin O
Matematyka
Wykład: 21
Ćwiczenia audytoryjne: 21
6 Egzamin O
Technologia informacyjna
Wykład: 16
Ćwiczenia laboratoryjne: 16
4 Zaliczenie na ocenę O
Chemia ogólna i nieorganiczna
Wykład: 21
Ćwiczenia audytoryjne: 6
Ćwiczenia laboratoryjne: 21
6 Egzamin G
Przedmioty obieralne 1
Wykład: 24
Ćwiczenia audytoryjne: 12
6 Zaliczenie na ocenę G

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Chemia organiczna
Wykład: 16
Ćwiczenia laboratoryjne: 21
5 Egzamin O
Fizyka
Wykład: 14
Ćwiczenia laboratoryjne: 21
4 Egzamin O
Statystyka
Wykład: 10
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
3 Egzamin O
Rysunek techniczny z elementami maszynoznawstwa
Wykład: 18
Ćwiczenia laboratoryjne: 16
5 Zaliczenie na ocenę O
Ochrona własności intelektualnej
Wykład: 10
1 Zaliczenie na ocenę O
Podstawy komunikacji społecznej
Ćwiczenia audytoryjne: 9
1 Zaliczenie na ocenę O
Propedeutyka przemysłu spożywczego
Wykład: 24
4 Zaliczenie na ocenę O

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Biochemia
Wykład: 21
Ćwiczenia laboratoryjne: 21
4 Egzamin O
Chemia żywności
Wykład: 21
Ćwiczenia laboratoryjne: 21
4 Egzamin O
Podstawy żywienia człowieka
Wykład: 21
Ćwiczenia laboratoryjne: 12
5 Zaliczenie na ocenę O
Mikrobiologia żywności
Wykład: 21
Ćwiczenia laboratoryjne: 28
7 Egzamin O
Chemia fizyczna
Wykład: 12
Ćwiczenia laboratoryjne: 9
3 Zaliczenie na ocenę O
Język obcy
Lektorat: 21
2 Zaliczenie na ocenę G

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Analiza i ocena jakości żywności
Wykład: 24
Ćwiczenia laboratoryjne: 32
8 Egzamin O
Ogólna technologia żywności
Wykład: 24
Ćwiczenia laboratoryjne: 32
7 Egzamin O
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczego
Wykład: 21
Ćwiczenia laboratoryjne: 28
5 Egzamin O
Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa żywnościowego
Wykład: 16
Ćwiczenia audytoryjne: 16
4 Egzamin O
Język obcy
Lektorat: 21
2 Zaliczenie na ocenę G

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Technologia zbóż
Wykład: 18
Ćwiczenia laboratoryjne: 18
4 Egzamin O
Inżynieria procesowa
Wykład: 32
Ćwiczenia laboratoryjne: 28
9 Egzamin O
Technologia tłuszczów i koncentratów spożywczych
Wykład: 24
Ćwiczenia laboratoryjne: 24
6 Egzamin O
Podstawy technologii gastronomicznej
Wykład: 14
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
4 Egzamin O
Język obcy
Lektorat: 21
2 Zaliczenie na ocenę G
Potwierdzenie B2 język obcy
Suma godzin kontaktowych: 2
1 Egzamin O

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Toksykologia żywności
Wykład: 21
2 Egzamin O
Technologia przemysłu fermentacyjnego
Wykład: 14
Ćwiczenia laboratoryjne: 9
3 Egzamin O
Technologia owoców i warzyw
Wykład: 18
Ćwiczenia laboratoryjne: 18
4 Egzamin O
Technologia mięsa i jaj
Wykład: 24
Ćwiczenia laboratoryjne: 21
5 Egzamin O
Przedmioty obieralne 2
Suma godzin kontaktowych: 60
6 Zaliczenie na ocenę G
Praktyka zawodowa
Praktyki zawodowe: 160
6 Zaliczenie G

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Ekologia i ochrona środowiska
Wykład: 9
1 Zaliczenie na ocenę O
Gospodarka energetyczna
Wykład: 16
Ćwiczenia projektowe: 6
3 Zaliczenie na ocenę O
Opakowania żywności
Wykład: 16
Ćwiczenia laboratoryjne: 9
3 Egzamin O
Rachunkowość
Wykład: 10
Ćwiczenia audytoryjne: 10
2 Egzamin O
Technologia mleka
Wykład: 21
Ćwiczenia laboratoryjne: 18
4 Egzamin O
Właściwości fizyczne produktów spożywczych
Wykład: 10
Ćwiczenia laboratoryjne: 21
5 Egzamin O
Zarządzanie przedsiębiorstwem żywnościowym
Wykład: 12
Ćwiczenia audytoryjne: 9
Ćwiczenia projektowe: 3
2 Zaliczenie na ocenę O
Przedmioty obieralne 3
Suma godzin kontaktowych: 60
6 Zaliczenie na ocenę G

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Drobnoustroje patogenne przenoszone przez wodę i żywność
Wykład: 8
Ćwiczenia laboratoryjne: 12
3 Egzamin O
Prawo żywnościowe
Wykład: 16
Ćwiczenia projektowe: 6
3 Zaliczenie na ocenę O
Technologiczne projektowanie zakładów i laboratoriów przemysłu spożywczego
Wykład: 16
Ćwiczenia projektowe: 21
4 Egzamin G
Przedmioty obieralne 4
Suma godzin kontaktowych: 60
6 Zaliczenie na ocenę G
Seminarium dyplomowe
Ćwiczenia audytoryjne: 24
2 Zaliczenie na ocenę G
Praca inżynierska
Praca dyplomowa: 0
15 Egzamin G