A A A

Zaloguj się

pl | en

2023/24 studia stacjonarne studia pierwszego stopnia (inżynier) Wydział Technologii Żywności

towaroznawstwo i marketing żywności

Studia prowadzone są w języku polskim. Studia rozpoczynają się od semestru zimowego, trwają 7 semestrów (3,5 roku) i kończą się uzyskaniem tytułu zawodowego inżyniera.

Program studiów łączy dwa unikatowe obszary wiedzy i umiejętności. Pierwszy obejmuje zagadnienia związane z przetwórstwem surowców roślinnych i zwierzęcych, towaroznawstwem produktów i oceną jakości żywności, jak również projektowaniem produktu oraz wdrażaniem go do obrotu. Drugi dotyczy zagadnień związanych z marketingiem żywności, analizą potrzeb konsumentów i ich segmentacją, podstawami zarządzania w przedsiębiorstwie, jak również analizą możliwości sprzedaży produktów uwzględniającą wymogi rynkowe, a także kształtowaniem wizerunki marki i dobrego odbioru produktów przez konsumentów.

Absolwenci są przygotowani do pracy w wielu ogniwach łańcucha żywnościowego i mogą pracować w różnych przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego lub zajmujących się wytwarzaniem i obrotem żywnością w charakterze towaroznawcy, specjalisty ds. jakości, specjalisty ds. marki (Brand Manager) oraz marketingowego zarządzania produktem, specjalisty ds. badań i rozwoju produktu (Product Developer), a także specjalisty ds. sprzedaży, dystrybucji towarów, logistyki, eksportu lub organizacji dostaw. W celu poszerzenia perspektyw zawodowych poprzez połączenie różnych ścieżek edukacji, absolwenci towaroznawstwa i marketingu żywności mogą podjąć studia na ciekawym kierunku II stopnia technologia żywności i żywienie człowieka, co nie wymaga uzupełniania różnic programowych.

Do końca pierwszego semestru student zobowiązany jest do realizacji szkolenia BHP, szkolenia bibliotecznego oraz szkolenia z zakresu dyskryminacji i jej przeciwdziałania. Wszystkie szkolenia odbywają się z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość, na platformie: szkolenia.sggw.pl

Link do strony wydziału: https://wtz.sggw.edu.pl/

 

Program studiów

W semestrze 1. studenci realizują szkolenie biblioteczne oraz kurs BHP na platformie dostępnej pod adresem https://szkolenia.sggw.pl
Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Szkolenie BHP: 4
- Zaliczenie O
Chemia ogólna i organiczna
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 40
5 Zaliczenie na ocenę O
Mikroekonomia
Wykład: 28
Ćwiczenia audytoryjne: 20
4 Egzamin O
Technologia informacyjna
Wykład: 20
Ćwiczenia audytoryjne: 20
3 Zaliczenie na ocenę O
Podstawy produkcji roślinnej
Wykład: 40
3 Zaliczenie na ocenę O
Podstawy produkcji zwierzęcej
Wykład: 30
2 Zaliczenie na ocenę O
Materiałoznawstwo w technologii żywności
Wykład: 10
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
1 Zaliczenie na ocenę O
Matematyka
Wykład: 30
Ćwiczenia audytoryjne: 45
6 Zaliczenie na ocenę G
Przedmioty obieralne 1
Wykład: 45
Ćwiczenia audytoryjne: 30
6 Zaliczenie na ocenę G

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Makroekonomia
Wykład: 28
Ćwiczenia audytoryjne: 20
4 Egzamin O
Właściwości chemiczne składników żywności
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
5 Egzamin O
Projektowanie graficzne
Wykład: 10
Ćwiczenia laboratoryjne: 40
4 Zaliczenie na ocenę O
Ogólna technologia żywności i podstawy towaroznawstwa
Wykład: 45
Ćwiczenia laboratoryjne: 45
7 Egzamin O
Zrównoważona konsumpcja żywności
Wykład: 20
Ćwiczenia audytoryjne: 10
2 Zaliczenie na ocenę O
Logistyka
Wykład: 20
Ćwiczenia audytoryjne: 20
3 Zaliczenie na ocenę O
Podstawy prawa żywnościowego
Wykład: 30
Ćwiczenia audytoryjne: 10
3 Egzamin O
Ekologia i ochrona środowiska
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
2 Zaliczenie na ocenę O

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Podstawy marketingu
Wykład: 20
Ćwiczenia audytoryjne: 30
4 Egzamin O
Procesy w produkcji żywności
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę O
Metody oceny fizykochemicznej produktów spożywczych
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 20
3 Zaliczenie na ocenę O
Właściwości fizyczne żywności
Wykład: 10
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2 Zaliczenie na ocenę O
Kreatywne myślenie
Ćwiczenia audytoryjne: 15
1 Zaliczenie na ocenę O
Podstawy zarządzania
Wykład: 20
Ćwiczenia audytoryjne: 22
3 Egzamin O
Technika komputerowa w obrocie towarowym
Wykład: 15
Ćwiczenia audytoryjne: 15
2 Zaliczenie na ocenę O
Zarządzanie jakością
Wykład: 15
Ćwiczenia audytoryjne: 15
2 Zaliczenie na ocenę O
Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa spożywczego
Wykład: 20
Ćwiczenia audytoryjne: 20
3 Egzamin O
Język obcy
Lektorat: 60
3 Zaliczenie na ocenę G
Fakultet ekonomiczny
Wykład: 20
Ćwiczenia audytoryjne: 20
3 Zaliczenie na ocenę G

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Towaroznawstwo żywności
Wykład: 40
Ćwiczenia laboratoryjne: 40
5 Egzamin O
Zarządzanie marketingowe
Wykład: 15
Ćwiczenia audytoryjne: 15
2 Egzamin O
Psychologia reklamy i konsumenta
Wykład: 15
Ćwiczenia audytoryjne: 15
2 Egzamin O
Opakowalnictwo
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 36
5 Zaliczenie na ocenę O
Zarządzanie bezpieczeństwem żywności
Wykład: 20
Ćwiczenia audytoryjne: 20
3 Zaliczenie na ocenę O
Znakowanie żywności
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
2 Zaliczenie na ocenę O
Ochrona własności intelektualnej
Wykład: 15
1 Zaliczenie na ocenę O
Metody oceny mikrobiologicznej produktów spożywczych
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 20
3 Zaliczenie na ocenę O
Statystyka matematyczna
Wykład: 20
Ćwiczenia audytoryjne: 30
3 Zaliczenie na ocenę O
Język obcy
Lektorat: 60
3 Zaliczenie na ocenę G
Potwierdzenie B2 język obcy
Suma godzin kontaktowych: 2
1 Egzamin O

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Towaroznawstwo produktów pochodzenia zwierzęcego
Wykład: 45
Ćwiczenia laboratoryjne: 45
6 Egzamin O
Towaroznawstwo produktów pochodzenia roślinnego
Wykład: 45
Ćwiczenia laboratoryjne: 60
7 Egzamin O
Zrównoważone przetwórstwo żywności
Wykład: 20
Ćwiczenia audytoryjne: 4
Ćwiczenia laboratoryjne: 3
Ćwiczenia projektowe: 7
Ćwiczenia terenowe: 6
3 Zaliczenie na ocenę O
Marketing w erze cyfrowej
Wykład: 15
Ćwiczenia audytoryjne: 15
2 Egzamin O
Przechowalnictwo żywności
Wykład: 45
Ćwiczenia laboratoryjne: 45
6 Zaliczenie na ocenę O
Przedmioty obieralne 2
Suma godzin kontaktowych: 90
6 Zaliczenie na ocenę G
Wychowanie fizyczne
Zajęcia z wychowania fizycznego: 30
- Zaliczenie O

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Marketingowe opracowanie produktu
Wykład: 10
Ćwiczenia projektowe: 15
2 Zaliczenie na ocenę O
Przetwórstwo surowców pochodzenia roślinnego
Wykład: 45
Ćwiczenia laboratoryjne: 45
7 Egzamin O
Przetwórstwo surowców pochodzenia zwierzęcego
Wykład: 35
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
5 Egzamin O
Strategie innowacyjne w przedsiębiorstwach
Wykład: 20
Ćwiczenia audytoryjne: 20
3 Egzamin O
Praktyka zawodowa
Praktyki zawodowe: 160
6 Zaliczenie G
Przedmioty obieralne 3
Suma godzin kontaktowych: 105
7 Zaliczenie na ocenę G
Wychowanie fizyczne
Zajęcia z wychowania fizycznego: 30
- Zaliczenie O

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Sensoryczne metody oceny produktów spożywczych
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 20
3 Egzamin O
Strategie rynkowe
Wykład: 30
Ćwiczenia audytoryjne: 20
3 Egzamin O
Seminarium dyplomowe
Ćwiczenia audytoryjne: 45
2 Zaliczenie na ocenę G
Praca dyplomowa
Praca dyplomowa: 0
15 - G
Przedmioty obieralne 4
Suma godzin kontaktowych: 105
7 Zaliczenie na ocenę G