towaroznawstwo i marketing żywności
Studia prowadzone są w języku polskim. Studia rozpoczynają się od semestru zimowego, trwają 7 semestrów (3,5 roku) i kończą się uzyskaniem tytułu zawodowego inżyniera.
Program studiów łączy dwa unikatowe obszary wiedzy i umiejętności. Pierwszy obejmuje zagadnienia związane z przetwórstwem surowców roślinnych i zwierzęcych, towaroznawstwem produktów i oceną jakości żywności, jak również projektowaniem produktu oraz wdrażaniem go do obrotu. Drugi dotyczy zagadnień związanych z marketingiem żywności, analizą potrzeb konsumentów i ich segmentacją, podstawami zarządzania w przedsiębiorstwie, jak również analizą możliwości sprzedaży produktów uwzględniającą wymogi rynkowe, a także kształtowaniem wizerunki marki i dobrego odbioru produktów przez konsumentów.
Absolwenci są przygotowani do pracy w wielu ogniwach łańcucha żywnościowego i mogą pracować w różnych przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego lub zajmujących się wytwarzaniem i obrotem żywnością w charakterze towaroznawcy, specjalisty ds. jakości, specjalisty ds. marki (Brand Manager) oraz marketingowego zarządzania produktem, specjalisty ds. badań i rozwoju produktu (Product Developer), a także specjalisty ds. sprzedaży, dystrybucji towarów, logistyki, eksportu lub organizacji dostaw. W celu poszerzenia perspektyw zawodowych poprzez połączenie różnych ścieżek edukacji, absolwenci towaroznawstwa i marketingu żywności mogą podjąć studia na ciekawym kierunku II stopnia technologia żywności i żywienie człowieka, co nie wymaga uzupełniania różnic programowych.
Do końca pierwszego semestru student zobowiązany jest do realizacji szkolenia BHP, szkolenia bibliotecznego oraz szkolenia z zakresu dyskryminacji i jej przeciwdziałania. Wszystkie szkolenia odbywają się z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość, na platformie: szkolenia.sggw.pl
Link do strony wydziału: https://wtz.sggw.edu.pl/
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Szkolenie BHP:
4 |
- | Zaliczenie | O | |
Chemia ogólna i organiczna
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 40 |
5 | Zaliczenie na ocenę | O |
Mikroekonomia
|
Wykład:
28 Ćwiczenia audytoryjne: 20 |
4 | Egzamin | O |
Technologia informacyjna
|
Wykład:
20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Podstawy produkcji roślinnej
|
Wykład:
40 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Podstawy produkcji zwierzęcej
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Materiałoznawstwo w technologii żywności
|
Wykład:
10 Ćwiczenia laboratoryjne: 10 |
1 | Zaliczenie na ocenę | O |
Matematyka
|
Wykład:
30 Ćwiczenia audytoryjne: 45 |
6 | Zaliczenie na ocenę | G |
Przedmioty obieralne 1
|
Wykład:
45 Ćwiczenia audytoryjne: 30 |
6 | Zaliczenie na ocenę | G |
Suma | 402 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Makroekonomia
|
Wykład:
28 Ćwiczenia audytoryjne: 20 |
4 | Egzamin | O |
Właściwości chemiczne składników żywności
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
5 | Egzamin | O |
Projektowanie graficzne
|
Wykład:
10 Ćwiczenia laboratoryjne: 40 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Ogólna technologia żywności i podstawy towaroznawstwa
|
Wykład:
45 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
7 | Egzamin | O |
Zrównoważona konsumpcja żywności
|
Wykład:
20 Ćwiczenia audytoryjne: 10 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Logistyka
|
Wykład:
20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Podstawy prawa żywnościowego
|
Wykład:
30 Ćwiczenia audytoryjne: 10 |
3 | Egzamin | O |
Ekologia i ochrona środowiska
|
Wykład:
20 Ćwiczenia laboratoryjne: 10 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Suma | 388 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Podstawy marketingu
|
Wykład:
20 Ćwiczenia audytoryjne: 30 |
4 | Egzamin | O |
Procesy w produkcji żywności
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Metody oceny fizykochemicznej produktów spożywczych
|
Wykład:
20 Ćwiczenia laboratoryjne: 20 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Właściwości fizyczne żywności
|
Wykład:
10 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Kreatywne myślenie
|
Ćwiczenia audytoryjne:
15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | O |
Podstawy zarządzania
|
Wykład:
20 Ćwiczenia audytoryjne: 22 |
3 | Egzamin | O |
Technika komputerowa w obrocie towarowym
|
Wykład:
15 Ćwiczenia audytoryjne: 15 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Zarządzanie jakością
|
Wykład:
15 Ćwiczenia audytoryjne: 15 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa spożywczego
|
Wykład:
20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 |
3 | Egzamin | O |
Język obcy
|
Lektorat:
60 |
3 | Zaliczenie na ocenę | G |
Fakultet ekonomiczny
|
Wykład:
20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 |
3 | Zaliczenie na ocenę | G |
Suma | 432 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Towaroznawstwo żywności
|
Wykład:
40 Ćwiczenia laboratoryjne: 40 |
5 | Egzamin | O |
Zarządzanie marketingowe
|
Wykład:
15 Ćwiczenia audytoryjne: 15 |
2 | Egzamin | O |
Psychologia reklamy i konsumenta
|
Wykład:
15 Ćwiczenia audytoryjne: 15 |
2 | Egzamin | O |
Opakowalnictwo
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 36 |
5 | Zaliczenie na ocenę | O |
Zarządzanie bezpieczeństwem żywności
|
Wykład:
20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Znakowanie żywności
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 10 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Ochrona własności intelektualnej
|
Wykład:
15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | O |
Metody oceny mikrobiologicznej produktów spożywczych
|
Wykład:
20 Ćwiczenia laboratoryjne: 20 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Statystyka matematyczna
|
Wykład:
20 Ćwiczenia audytoryjne: 30 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Język obcy
|
Lektorat:
60 |
3 | Zaliczenie na ocenę | G |
Potwierdzenie B2 język obcy
|
Suma godzin kontaktowych:
2 |
1 | Egzamin | O |
Suma | 438 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Towaroznawstwo produktów pochodzenia zwierzęcego
|
Wykład:
45 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
6 | Egzamin | O |
Towaroznawstwo produktów pochodzenia roślinnego
|
Wykład:
45 Ćwiczenia laboratoryjne: 60 |
7 | Egzamin | O |
Zrównoważone przetwórstwo żywności
|
Wykład:
20 Ćwiczenia audytoryjne: 4 Ćwiczenia laboratoryjne: 3 Ćwiczenia projektowe: 7 Ćwiczenia terenowe: 6 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Marketing w erze cyfrowej
|
Wykład:
15 Ćwiczenia audytoryjne: 15 |
2 | Egzamin | O |
Przechowalnictwo żywności
|
Wykład:
45 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
6 | Zaliczenie na ocenę | O |
Przedmioty obieralne 2
|
Suma godzin kontaktowych:
90 |
6 | Zaliczenie na ocenę | G |
Wychowanie fizyczne
|
Zajęcia z wychowania fizycznego:
30 |
- | Zaliczenie | O |
Suma | 475 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Marketingowe opracowanie produktu
|
Wykład:
10 Ćwiczenia projektowe: 15 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Przetwórstwo surowców pochodzenia roślinnego
|
Wykład:
45 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
7 | Egzamin | O |
Przetwórstwo surowców pochodzenia zwierzęcego
|
Wykład:
35 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
5 | Egzamin | O |
Strategie innowacyjne w przedsiębiorstwach
|
Wykład:
20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 |
3 | Egzamin | O |
Praktyka zawodowa
|
Praktyki zawodowe:
160 |
6 | Zaliczenie | G |
Przedmioty obieralne 3
|
Suma godzin kontaktowych:
105 |
7 | Zaliczenie na ocenę | G |
Wychowanie fizyczne
|
Zajęcia z wychowania fizycznego:
30 |
- | Zaliczenie | O |
Suma | 515 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Sensoryczne metody oceny produktów spożywczych
|
Wykład:
20 Ćwiczenia laboratoryjne: 20 |
3 | Egzamin | O |
Strategie rynkowe
|
Wykład:
30 Ćwiczenia audytoryjne: 20 |
3 | Egzamin | O |
Seminarium dyplomowe
|
Ćwiczenia audytoryjne:
45 |
2 | Zaliczenie na ocenę | G |
Praca dyplomowa
|
Praca dyplomowa:
0 |
15 | - | G |
Przedmioty obieralne 4
|
Suma godzin kontaktowych:
105 |
7 | Zaliczenie na ocenę | G |
Suma | 240 | 30 |