| Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Obligatoryjność | 
|---|---|---|---|---|
| Szkolenie BHP 
 | Szkolenie BHP:    4 | - | Zaliczenie | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    30 Ćwiczenia laboratoryjne: 40 | 5 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    28 Ćwiczenia audytoryjne: 20 | 4 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    40 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    30 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    10 Ćwiczenia laboratoryjne: 10 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    30 Ćwiczenia audytoryjne: 45 | 6 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa | 
| 
 | Wykład:    45 Ćwiczenia audytoryjne: 30 | 6 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa | 
| Suma | 402 | 30 | 
Kierunek towaroznawstwo i marketing żywności
Studia prowadzone są w języku polskim. Studia rozpoczynają się od semestru zimowego, trwają 7 semestrów (3,5 roku) i kończą się uzyskaniem tytułu zawodowego inżyniera.
Program studiów łączy dwa unikatowe obszary wiedzy i umiejętności. Pierwszy obejmuje zagadnienia związane z przetwórstwem surowców roślinnych i zwierzęcych, towaroznawstwem produktów i oceną jakości żywności, jak również projektowaniem produktu oraz wdrażaniem go do obrotu. Drugi dotyczy zagadnień związanych z marketingiem żywności, analizą potrzeb konsumentów i ich segmentacją, podstawami zarządzania w przedsiębiorstwie, jak również analizą możliwości sprzedaży produktów uwzględniającą wymogi rynkowe, a także kształtowaniem wizerunki marki i dobrego odbioru produktów przez konsumentów.
Absolwenci są przygotowani do pracy w wielu ogniwach łańcucha żywnościowego i mogą pracować w różnych przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego lub zajmujących się wytwarzaniem i obrotem żywnością w charakterze towaroznawcy, specjalisty ds. jakości, specjalisty ds. marki (Brand Manager) oraz marketingowego zarządzania produktem, specjalisty ds. badań i rozwoju produktu (Product Developer), a także specjalisty ds. sprzedaży, dystrybucji towarów, logistyki, eksportu lub organizacji dostaw. W celu poszerzenia perspektyw zawodowych poprzez połączenie różnych ścieżek edukacji, absolwenci towaroznawstwa i marketingu żywności mogą podjąć studia na ciekawym kierunku II stopnia technologia żywności i żywienie człowieka, co nie wymaga uzupełniania różnic programowych.
Do końca pierwszego semestru student zobowiązany jest do realizacji szkolenia BHP, szkolenia bibliotecznego oraz szkolenia z zakresu dyskryminacji i jej przeciwdziałania. Wszystkie szkolenia odbywają się z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość, na platformie: szkolenia.sggw.pl
Link do strony wydziału: https://wtz.sggw.edu.pl/
| Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Obligatoryjność | 
|---|---|---|---|---|
| 
 | Wykład:    28 Ćwiczenia audytoryjne: 20 | 4 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 | 5 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    10 Ćwiczenia laboratoryjne: 40 | 4 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    45 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 | 7 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    20 Ćwiczenia audytoryjne: 10 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    30 Ćwiczenia audytoryjne: 10 | 3 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    20 Ćwiczenia laboratoryjne: 10 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| Suma | 388 | 30 | 
| Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Obligatoryjność | 
|---|---|---|---|---|
| 
 | Wykład:    20 Ćwiczenia audytoryjne: 30 | 4 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 | 4 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    20 Ćwiczenia laboratoryjne: 20 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    10 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Ćwiczenia audytoryjne:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    20 Ćwiczenia audytoryjne: 22 | 3 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    15 Ćwiczenia audytoryjne: 15 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    15 Ćwiczenia audytoryjne: 15 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 | 3 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Lektorat:    60 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa | 
| Student wybiera zajęcia z języka obcego | ||||
| 
 | Lektorat:    60 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Lektorat:    60 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Lektorat:    60 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Lektorat:    60 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa | 
| Student wybiera jeden przedmiot | ||||
| 
 | Wykład:    20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| Suma | 432 | 30 | ||
| Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Obligatoryjność | 
|---|---|---|---|---|
| 
 | Wykład:    40 Ćwiczenia laboratoryjne: 40 | 5 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    15 Ćwiczenia audytoryjne: 15 | 2 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    15 Ćwiczenia audytoryjne: 15 | 2 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    30 Ćwiczenia laboratoryjne: 36 | 5 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    15 Ćwiczenia laboratoryjne: 10 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    20 Ćwiczenia laboratoryjne: 20 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    20 Ćwiczenia audytoryjne: 30 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Lektorat:    60 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa | 
| Student wybiera zajęcia z języka obcego | ||||
| 
 | Lektorat:    60 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Lektorat:    60 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Lektorat:    60 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Lektorat:    60 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Suma godzin kontaktowych:    2 | 1 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| Suma | 438 | 30 | ||
| Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Obligatoryjność | 
|---|---|---|---|---|
| 
 | Wykład:    45 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 | 6 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    45 Ćwiczenia laboratoryjne: 60 | 7 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    20 Ćwiczenia audytoryjne: 4 Ćwiczenia laboratoryjne: 3 Ćwiczenia projektowe: 7 Ćwiczenia terenowe: 6 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    15 Ćwiczenia audytoryjne: 15 | 2 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    45 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 | 6 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Suma godzin kontaktowych:    90 | 6 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa | 
| Student wybiera sześć przedmiotów z listy | ||||
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Zajęcia z wychowania fizycznego:    30 | - | Zaliczenie | Przedmioty obowiązkowe | 
| Suma | 475 | 30 | ||
| Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Obligatoryjność | 
|---|---|---|---|---|
| 
 | Wykład:    10 Ćwiczenia projektowe: 15 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    45 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 | 7 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    35 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 | 5 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 | 3 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Praktyki zawodowe:    160 | 6 | Zaliczenie | Obowiązkowa grupa | 
| 
 | Praktyki zawodowe:    160 | 6 | Zaliczenie | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Praktyki zawodowe:    160 | 6 | Zaliczenie | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Praktyki zawodowe:    160 | 6 | Zaliczenie | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Suma godzin kontaktowych:    105 | 7 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa | 
| Student wybiera siedem przedmiotów z listy | ||||
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Ćwiczenia laboratoryjne:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Ćwiczenia laboratoryjne:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Ćwiczenia audytoryjne:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Zajęcia z wychowania fizycznego:    30 | - | Zaliczenie | Przedmioty obowiązkowe | 
| Suma | 515 | 30 | ||
| Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Obligatoryjność | 
|---|---|---|---|---|
| 
 | Wykład:    20 Ćwiczenia laboratoryjne: 20 | 3 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    30 Ćwiczenia audytoryjne: 20 | 3 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Ćwiczenia audytoryjne:    45 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa | 
| 
 | Ćwiczenia audytoryjne:    45 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Ćwiczenia audytoryjne:    45 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Praca dyplomowa:    0 | 15 | - | Obowiązkowa grupa | 
| Student wybiera tematykę pracy dyplomowej | ||||
| 
 | Praca dyplomowa:    0 | 15 | Egzamin | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Praca dyplomowa:    0 | 15 | Egzamin | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Praca dyplomowa:    0 | 15 | Egzamin | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Suma godzin kontaktowych:    105 | 7 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa | 
| Student wybiera siedem przedmiotów z listy | ||||
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    15 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| Suma | 240 | 30 | ||
