technologia żywności i żywienie człowieka
Studia prowadzone są w języku polskim. Studia rozpoczynają się od semestru zimowego, trwają 7 semestrów (3,5 roku) i kończą się uzyskaniem tytułu zawodowego inżyniera.
Są to podstawowe studia z zakresu przetwórstwa żywności i żywienia człowieka. Branża żywnościowa jest jedną z najbardziej innowacyjnych i dynamicznych dziedzin w dzisiejszym świecie. Podążając za współczesnymi trendami kierunek łączy wiedzę z zakresu produkcji żywności, kontroli jej jakości, obrotu żywnością czy prawa żywnościowego. Absolwenci potrafią organizować proces technologiczny, dbając o wysoką jakość produktów i zachowanie związków odżywczych i bioaktywnych, realizując procesy z wykorzystaniem najnowocześniejszych technik. Z sukcesem znajdują pracę w przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem żywności, firmach opracowujących i dostarczających nowe rozwiązania technologiczne do zakładów przemysłu spożywczego, firmach konsultingowych, laboratoriach komercyjnych, jednostkach zajmujących się dystrybucją żywności, a także w instytutach badawczo-rozwojowych, placówkach upowszechniających profesjonalną wiedzę o żywności oraz w wielu innych instytucjach łańcucha żywnościowego.
Program studiów początkowo obejmuje przedmioty o charakterze ogólnym, poszerzające wiedzę podstawową studentów, a następnie zajęcia o coraz bardziej specjalistycznym charakterze. Studenci mają możliwość rozwijania i kształtowania swojej wiedzy poprzez szeroki wybór przedmiotów fakultatywnych. Koncepcja kształcenia na kierunku umożliwia indywidualizację procesu nauczania m.in. dzięki wsparciu uczestnictwa studentów w programach wymiany akademickiej. Możliwe jest m.in. odbycie części studiów na polskich uniwersytetach przyrodniczych w ramach programu MOSTAR, oraz wymiana w ramach programów międzynarodowych (programy Erasmus, CEEPUS i inne) realizowanych we współpracy z uniwersytetami partnerskimi zza granicy. Studenci mogą rozwijać swoje zainteresowania także podczas praktyk zawodowych, krajowych i zagranicznych.
Do końca pierwszego semestru student zobowiązany jest do realizacji szkolenia BHP, szkolenia bibliotecznego oraz szkolenia z zakresu dyskryminacji i jej przeciwdziałania. Wszystkie szkolenia odbywają się z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość, na platformie: szkolenia.sggw.pl
Link do strony wydziału: https://wtz.sggw.edu.pl/
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Szkolenie BHP:
4 |
- | Zaliczenie | O | |
Ekonomia
|
Wykład:
28 Ćwiczenia audytoryjne: 15 |
3 | Egzamin | O |
Technologia informacyjna
|
Wykład:
20 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Rysunek techniczny z elementami maszynoznawstwa
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
5 | Zaliczenie na ocenę | O |
Matematyka
|
Wykład:
30 Ćwiczenia audytoryjne: 45 |
6 | Egzamin | G |
Chemia ogólna i nieorganiczna
|
Wykład:
35 Ćwiczenia audytoryjne: 10 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
6 | Egzamin | G |
Przedmiot do wyboru 1
|
Wykład:
45 Ćwiczenia audytoryjne: 30 |
6 | Zaliczenie na ocenę | G |
Suma | 382 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa żywnościowego
|
Wykład:
30 Ćwiczenia audytoryjne: 28 Ćwiczenia projektowe: 2 |
4 | Egzamin | O |
Chemia organiczna
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
5 | Egzamin | O |
Chemia fizyczna
|
Wykład:
20 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Fizyka
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Egzamin | O |
Statystyka
|
Wykład:
20 Ćwiczenia laboratoryjne: 24 |
3 | Egzamin | O |
Propedeutyka przemysłu spożywczego
|
Wykład:
20 Ćwiczenia audytoryjne: 30 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Podstawy żywienia człowieka
|
Wykład:
45 Ćwiczenia laboratoryjne: 20 |
5 | Zaliczenie na ocenę | O |
Rachunkowość
|
Wykład:
20 Ćwiczenia audytoryjne: 15 |
2 | Egzamin | O |
Suma | 394 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Biochemia
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Egzamin | O |
Chemia żywności
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Egzamin | O |
Mikrobiologia żywności
|
Wykład:
45 Ćwiczenia laboratoryjne: 60 |
7 | Egzamin | O |
Ogólna technologia żywności
|
Wykład:
45 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
7 | Egzamin | O |
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczego
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
5 | Egzamin | O |
Język obcy
|
Lektorat:
60 |
3 | Zaliczenie na ocenę | G |
Suma | 450 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Analiza i ocena jakości żywności
|
Wykład:
35 Ćwiczenia laboratoryjne: 60 |
8 | Egzamin | O |
Inżynieria procesowa
|
Wykład:
40 Ćwiczenia laboratoryjne: 75 |
9 | Egzamin | O |
Technologia przemysłu fermentacyjnego
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 20 |
3 | Egzamin | O |
Ochrona własności intelektualnej
|
Wykład:
15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | O |
Opakowania żywności
|
Wykład:
28 Ćwiczenia laboratoryjne: 18 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Toksykologia żywności
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
2 | Egzamin | O |
Język obcy
|
Lektorat:
60 |
3 | Zaliczenie na ocenę | G |
Potwierdzenie B2 język obcy
|
Suma godzin kontaktowych:
2 |
1 | Egzamin | O |
Suma | 413 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Technologia zbóż
|
Wykład:
35 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Egzamin | O |
Technologia owoców i warzyw
|
Wykład:
35 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Egzamin | O |
Technologia mleka
|
Wykład:
35 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Egzamin | O |
Technologia mięsa i jaj
|
Wykład:
45 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
5 | Egzamin | O |
Prawo żywnościowe
|
Wykład:
30 Ćwiczenia projektowe: 15 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Właściwości fizyczne produktów spożywczych
|
Wykład:
20 Ćwiczenia laboratoryjne: 40 |
5 | Egzamin | O |
Przedmiot do wyboru 2
|
Suma godzin kontaktowych:
75 |
5 | Zaliczenie na ocenę | G |
Wychowanie fizyczne
|
Zajęcia z wychowania fizycznego:
30 |
- | Zaliczenie | O |
Suma | 480 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Drobnoustroje patogenne przenoszone przez wodę i żywność
|
Wykład:
20 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
3 | Egzamin | O |
Ekologia i ochrona środowiska
|
Wykład:
15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | O |
Gospodarka energetyczna
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 6 Ćwiczenia projektowe: 6 Ćwiczenia terenowe: 3 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Podstawy komunikacji społecznej
|
Ćwiczenia audytoryjne:
15 |
1 | Zaliczenie | O |
Podstawy technologii gastronomicznej
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 20 |
4 | Egzamin | O |
Technologia tłuszczów i koncentratów spożywczych
|
Wykład:
45 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
6 | Egzamin | O |
Przedmiot do wyboru 3
|
Suma godzin kontaktowych:
90 |
6 | Zaliczenie na ocenę | G |
Wychowanie fizyczne
|
Zajęcia z wychowania fizycznego:
30 |
- | Zaliczenie | O |
Praktyka zawodowa
|
Praktyki zawodowe:
160 |
6 | Zaliczenie | G |
Suma | 515 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Zarządzanie przedsiębiorstwem żywnościowym
|
Wykład:
15 Ćwiczenia audytoryjne: 12 Ćwiczenia projektowe: 3 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Technologiczne projektowanie zakładów i laboratoriów przemysłu spożywczego
|
Wykład:
20 Ćwiczenia projektowe: 30 |
4 | Egzamin | G |
Seminarium dyplomowe
|
Ćwiczenia audytoryjne:
45 |
2 | Zaliczenie na ocenę | G |
Przedmiot do wyboru 4
|
Suma godzin kontaktowych:
105 |
7 | Zaliczenie na ocenę | G |
Praca dyplomowa
|
Praca dyplomowa:
0 |
15 | Egzamin | G |
Suma | 230 | 30 |