| Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Obligatoryjność | 
|---|---|---|---|---|
| Szkolenie BHP 
 | Szkolenie BHP:    4 | - | Zaliczenie | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    20 | 3 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    14 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    12 Ćwiczenia projektowe: 6 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    16 Ćwiczenia laboratoryjne: 16 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Ćwiczenia seminaryjne:    16 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    8 Ćwiczenia projektowe: 12 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    20 Ćwiczenia laboratoryjne: 6 | 4 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    6 Ćwiczenia projektowe: 4 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    6 Ćwiczenia projektowe: 4 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    28 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 | 9 | Egzamin/zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa | 
| Suma | 228 | 30 | 
Kierunek technologia żywności i żywienie człowieka
Studia prowadzone są w języku polskim. Studia rozpoczynają się od semestru zimowego, trwają 3 semestry (1,5 roku) i kończą się uzyskaniem tytułu zawodowego magistra inżyniera.
Szybkie zmiany technologiczne, klimatyczne i społeczne zachodzące w dzisiejszym świecie stawiają szczególne wymagania przed producentami żywności. Prognozowane liczne, nadchodzące zmiany w tym obszarze powodują, że zawody związane z żywnością to zawody przyszłości, a specjaliści cechujący się nowatorskim spojrzeniem na wytwarzanie i przetwarzanie żywności nie mogą zostać zastąpieni przez sztuczną inteligencję.
Studenci zdobywają wiedzę i umiejętności przydatne do zajmowania wyższych stanowisk w przedsiębiorstwach, w tym stanowisk kierowniczych. W programie studiów znajdują się m.in. projektowanie produktu z procesem technologicznym i produkcyjnym, kompleksowa ocena przydatności technologicznej surowców, tradycyjne i ultranowoczesne techniki przetwarzania czy utrwalania i przechowywania żywności.
Absolwenci potrafią organizować proces technologiczny, dbając o wysoką jakość produktów i realizację procesów z wykorzystaniem nowych technologii, optymalizowanych ze względu na energochłonność czy wykorzystanie zasobów. Z sukcesem znajdują pracę w przedsiębiorstwach z obszaru przetwarzania żywności – od mikrofirm do przedsiębiorstw międzynarodowych, a także w firmach opracowujących i dostarczających nowe rozwiązania technologiczne do zakładów przemysłu spożywczego, firmach konsultingowych, laboratoriach komercyjnych, jednostkach zajmujących się dystrybucją żywności, czy w instytutach badawczo-rozwojowych, placówkach upowszechniających profesjonalną wiedzę o żywności oraz w wielu innych instytucjach łańcucha żywnościowego.
Do końca pierwszego semestru student zobowiązany jest do realizacji szkolenia BHP, szkolenia bibliotecznego oraz szkolenia z zakresu dyskryminacji i jej przeciwdziałania. Wszystkie szkolenia odbywają się z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość, na platformie: szkolenia.sggw.pl
| Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Obligatoryjność | 
|---|---|---|---|---|
| 
 | Wykład:    10 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    10 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Ćwiczenia seminaryjne:    16 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    6 Ćwiczenia audytoryjne: 6 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    8 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 | 4 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Ćwiczenia projektowe:    12 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    28 Ćwiczenia laboratoryjne: 24 Ćwiczenia projektowe: 16 | 9 | Egzamin/zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa | 
| Student wybiera jedną specjalizację, którą realizuje w semestrach 1 i 2. | ||||
| 
 | Wykład:    28 Ćwiczenia laboratoryjne: 24 Ćwiczenia projektowe: 16 | 9 | Egzamin | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    16 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 | 4 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    12 Ćwiczenia laboratoryjne: 9 Ćwiczenia projektowe: 16 | 5 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    28 Ćwiczenia laboratoryjne: 24 Ćwiczenia projektowe: 16 | 9 | Egzamin/zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    28 Ćwiczenia laboratoryjne: 24 | 7 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Ćwiczenia projektowe:    16 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    28 Ćwiczenia laboratoryjne: 24 Ćwiczenia projektowe: 16 | 9 | Egzamin/zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Ćwiczenia projektowe:    16 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    18 Ćwiczenia laboratoryjne: 16 | 4 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    10 Ćwiczenia projektowe: 8 | 3 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    28 Ćwiczenia laboratoryjne: 24 Ćwiczenia projektowe: 16 | 9 | Egzamin/zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    28 Ćwiczenia laboratoryjne: 24 | 7 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Ćwiczenia projektowe:    16 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    24 Ćwiczenia laboratoryjne: 16 | 6 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa | 
| Student wybiera dwa przedmioty inne niż realizowana specjalizacja. | ||||
| 
 | Wykład:    12 Ćwiczenia laboratoryjne: 8 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    12 Ćwiczenia laboratoryjne: 8 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    12 Ćwiczenia laboratoryjne: 8 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    12 Ćwiczenia laboratoryjne: 8 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    12 Ćwiczenia laboratoryjne: 4 Ćwiczenia projektowe: 4 | 3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Suma godzin kontaktowych:    18 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa | 
| Student realizuje zajęcia z języka angielskiego w formie wybranych przez siebie dwóch przedmiotów. W przypadku chęci wyboru innego języka obcego, student może uczestniczyć w zajęciach oferowanych jako lektoraty. | ||||
| 
 | Wykład:    9 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    9 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    9 | 1 | Egzamin/zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    9 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    9 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    9 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    9 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Lektorat:    18 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Lektorat:    18 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Lektorat:    18 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| Suma | 209 | 30 | ||
Zobacz informacje dodatkowe
W semestrze 2. studenci wybierają zajęcia fakultatywne w ramach Modułu rozszerzającego, który obejmuje przedmioty, które nie dotyczą realizowanej specjalizacji.
| Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Obligatoryjność | 
|---|---|---|---|---|
| 
 | Ćwiczenia seminaryjne:    21 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Wykład:    8 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 | 4 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe | 
| 
 | Suma godzin kontaktowych:    20 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa | 
| Student wybiera dwa przedmioty. | ||||
| 
 | Wykład:    10 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    10 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    10 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    10 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    10 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    10 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    10 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Suma godzin kontaktowych:    18 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa | 
| Student realizuje zajęcia z języka angielskiego w formie wybranych przez siebie dwóch przedmiotów. W przypadku chęci wyboru innego języka obcego, student może uczestniczyć w zajęciach oferowanych jako lektoraty. | ||||
| 
 | Wykład:    9 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    9 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    9 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Lektorat:    18 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Lektorat:    18 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Lektorat:    18 | 2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    6 Ćwiczenia projektowe: 3 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Wykład:    9 | 1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru | 
| 
 | Praca dyplomowa:    0 | 20 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe | 
| Suma | 82 | 30 | ||
