Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Obligatoryjność |
---|---|---|---|---|
Szkolenie BHP
|
Szkolenie BHP: 4 |
- | Zaliczenie | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 24 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 40 |
3 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 40 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
4 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 24 Ćwiczenia projektowe: 10 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 10 Ćwiczenia projektowe: 6 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 10 Ćwiczenia projektowe: 6 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 12 Ćwiczenia projektowe: 36 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 20 Ćwiczenia laboratoryjne: 20 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 60 Ćwiczenia laboratoryjne: 60 |
9 | Egzamin/zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa |
|
Ćwiczenia audytoryjne: 30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
Suma | 427 | 30 |
Kierunek technologia żywności i żywienie człowieka
Studia prowadzone są w języku polskim. Studia rozpoczynają się od semestru letniego, trwają 3 semestry (1,5 roku) i kończą się uzyskaniem tytułu zawodowego magistra inżyniera.
Szybkie zmiany technologiczne, klimatyczne i społeczne zachodzące w dzisiejszym świecie stawiają szczególne wymagania przed producentami żywności. Prognozowane liczne, nadchodzące zmiany w tym obszarze powodują, że zawody związane z żywnością to zawody przyszłości, a specjaliści cechujący się nowatorskim spojrzeniem na wytwarzanie i przetwarzanie żywności nie mogą zostać zastąpieni przez sztuczną inteligencję.
Studenci zdobywają wiedzę i umiejętności przydatne do zajmowania wyższych stanowisk w przedsiębiorstwach, w tym stanowisk kierowniczych. W programie studiów znajdują się m.in. projektowanie produktu z procesem technologicznym i produkcyjnym, kompleksowa ocena przydatności technologicznej surowców, tradycyjne i ultranowoczesne techniki przetwarzania czy utrwalania i przechowywania żywności.
Absolwenci potrafią organizować proces technologiczny, dbając o wysoką jakość produktów i realizację procesów z wykorzystaniem nowych technologii, optymalizowanych ze względu na energochłonność czy wykorzystanie zasobów. Z sukcesem znajdują pracę w przedsiębiorstwach z obszaru przetwarzania żywności – od mikrofirm do przedsiębiorstw międzynarodowych, a także w firmach opracowujących i dostarczających nowe rozwiązania technologiczne do zakładów przemysłu spożywczego, firmach konsultingowych, laboratoriach komercyjnych, jednostkach zajmujących się dystrybucją żywności, czy w instytutach badawczo-rozwojowych, placówkach upowszechniających profesjonalną wiedzę o żywności oraz w wielu innych instytucjach łańcucha żywnościowego.
Do końca pierwszego semestru student zobowiązany jest do realizacji szkolenia BHP, szkolenia bibliotecznego oraz szkolenia z zakresu dyskryminacji i jej przeciwdziałania. Wszystkie szkolenia odbywają się z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość, na platformie: szkolenia.sggw.pl
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Obligatoryjność |
---|---|---|---|---|
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 20 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 8 Ćwiczenia laboratoryjne: 32 Ćwiczenia projektowe: 8 |
4 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Ćwiczenia projektowe: 24 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 15 Ćwiczenia audytoryjne: 15 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 45 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 Ćwiczenia projektowe: 30 |
9 | Egzamin/zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa |
Student realizuje specjalizację wybraną w semestrze 1. |
||||
|
Wykład: 45 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 Ćwiczenia projektowe: 30 |
9 | Egzamin/zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 45 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
7 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Ćwiczenia projektowe: 30 |
2 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 45 Ćwiczenia laboratoryjne: 34 Ćwiczenia projektowe: 41 |
9 | Egzamin | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 30 Ćwiczenia laboratoryjne: 24 |
4 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 15 Ćwiczenia laboratoryjne: 10 Ćwiczenia projektowe: 41 |
5 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 45 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 Ćwiczenia projektowe: 30 |
9 | Egzamin/zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 45 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
7 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Ćwiczenia projektowe: 30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 45 Ćwiczenia laboratoryjne: 25 Ćwiczenia projektowe: 50 |
9 | Egzamin/zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 26 Ćwiczenia laboratoryjne: 25 |
4 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 19 Ćwiczenia projektowe: 20 |
3 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Ćwiczenia projektowe: 30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Suma godzin kontaktowych: 30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa |
Student realizuje zajęcia z języka angielskiego w formie wybranych przez siebie dwóch przedmiotów. W przypadku chęci wyboru innego języka obcego, student może uczestniczyć w zajęciach oferowanych jako lektoraty. |
||||
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Egzamin/zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Lektorat: 30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Lektorat: 30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Lektorat: 30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 40 Ćwiczenia laboratoryjne: 36 |
6 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa |
Student wybiera dwa spośród oferowanych przedmiotów w ramach modułu rozszerzającego, obejmującego wybrane zagadnienia z zakresu innych specjalizacji. |
||||
|
Wykład: 20 Ćwiczenia laboratoryjne: 9 Ćwiczenia projektowe: 9 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 20 Ćwiczenia laboratoryjne: 18 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 20 Ćwiczenia laboratoryjne: 18 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 20 Ćwiczenia laboratoryjne: 18 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 20 Ćwiczenia laboratoryjne: 18 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Ćwiczenia audytoryjne: 45 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
Suma | 408 | 30 |
Zobacz informacje dodatkowe
W semestrze 2. studenci wybierają zajęcia fakultatywne w ramach Modułu rozszerzającego, czyli przedmioty, które nie dotyczą realizowanej specjalizacji.
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Obligatoryjność |
---|---|---|---|---|
|
Wykład: 20 Ćwiczenia laboratoryjne: 24 |
4 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Suma godzin kontaktowych: 30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa |
Student realizuje zajęcia z języka angielskiego w formie wybranych przez siebie dwóch przedmiotów. W przypadku chęci wyboru innego języka obcego, student może uczestniczyć w zajęciach oferowanych jako lektoraty. |
||||
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 10 Ćwiczenia projektowe: 5 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Lektorat: 30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Lektorat: 30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Lektorat: 30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Suma godzin kontaktowych: 30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa |
Student wybiera dwa fakultety z listy. |
||||
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Ćwiczenia audytoryjne: 45 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Praca dyplomowa: 0 |
20 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
Suma | 149 | 30 |