Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Obligatoryjność |
---|---|---|---|---|
Szkolenie BHP
|
Szkolenie BHP: 4 |
- | Zaliczenie | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 30 Ćwiczenia laboratoryjne: 40 |
5 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 28 Ćwiczenia audytoryjne: 20 |
4 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 40 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 10 Ćwiczenia laboratoryjne: 10 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 30 Ćwiczenia audytoryjne: 45 |
6 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa |
|
Wykład: 30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa |
|
Wykład: 30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa |
Suma | 417 | 30 |
Kierunek towaroznawstwo i marketing żywności
Studia prowadzone są w języku polskim. Studia rozpoczynają się od semestru zimowego, trwają 7 semestrów (3,5 roku) i kończą się uzyskaniem tytułu zawodowego inżyniera.
Program studiów łączy dwa unikatowe obszary wiedzy i umiejętności. Pierwszy obejmuje zagadnienia związane z przetwórstwem surowców roślinnych i zwierzęcych, towaroznawstwem produktów i oceną jakości żywności, jak również projektowaniem produktu oraz wdrażaniem go do obrotu. Drugi dotyczy zagadnień związanych z marketingiem żywności, analizą potrzeb konsumentów i ich segmentacją, podstawami zarządzania w przedsiębiorstwie, jak również analizą możliwości sprzedaży produktów uwzględniającą wymogi rynkowe, a także kształtowaniem wizerunki marki i dobrego odbioru produktów przez konsumentów.
Absolwenci są przygotowani do pracy w wielu ogniwach łańcucha żywnościowego i mogą pracować w różnych przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego lub zajmujących się wytwarzaniem i obrotem żywnością w charakterze towaroznawcy, specjalisty ds. jakości, specjalisty ds. marki (Brand Manager) oraz marketingowego zarządzania produktem, specjalisty ds. badań i rozwoju produktu (Product Developer), a także specjalisty ds. sprzedaży, dystrybucji towarów, logistyki, eksportu lub organizacji dostaw. W celu poszerzenia perspektyw zawodowych poprzez połączenie różnych ścieżek edukacji, absolwenci towaroznawstwa i marketingu żywności mogą podjąć studia na ciekawym kierunku II stopnia technologia żywności i żywienie człowieka, co nie wymaga uzupełniania różnic programowych.
Do końca pierwszego semestru student zobowiązany jest do realizacji szkolenia BHP, szkolenia bibliotecznego oraz szkolenia z zakresu dyskryminacji i jej przeciwdziałania. Wszystkie szkolenia odbywają się z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość, na platformie: szkolenia.sggw.pl
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Obligatoryjność |
---|---|---|---|---|
|
Wykład: 28 Ćwiczenia audytoryjne: 20 |
4 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
5 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 10 Ćwiczenia laboratoryjne: 40 |
4 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 45 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
7 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 20 Ćwiczenia audytoryjne: 10 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 30 Ćwiczenia audytoryjne: 10 |
3 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 20 Ćwiczenia laboratoryjne: 10 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
Suma | 388 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Obligatoryjność |
---|---|---|---|---|
|
Wykład: 20 Ćwiczenia audytoryjne: 30 |
4 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 20 Ćwiczenia laboratoryjne: 20 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 10 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Ćwiczenia audytoryjne: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 20 Ćwiczenia audytoryjne: 22 |
3 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 15 Ćwiczenia audytoryjne: 15 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 15 Ćwiczenia audytoryjne: 15 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 |
3 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Lektorat: 60 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa |
Student wybiera zajęcia z języka obcego | ||||
|
Lektorat: 60 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Lektorat: 60 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Lektorat: 60 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Lektorat: 60 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa |
Student wybiera jeden przedmiot | ||||
|
Wykład: 20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
Suma | 432 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Obligatoryjność |
---|---|---|---|---|
|
Wykład: 40 Ćwiczenia laboratoryjne: 40 |
5 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 15 Ćwiczenia audytoryjne: 15 |
2 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 15 Ćwiczenia audytoryjne: 15 |
2 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 30 Ćwiczenia laboratoryjne: 36 |
5 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 15 Ćwiczenia laboratoryjne: 10 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 20 Ćwiczenia laboratoryjne: 20 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 20 Ćwiczenia audytoryjne: 30 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Lektorat: 60 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa |
Student wybiera zajęcia z języka obcego | ||||
|
Lektorat: 60 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Lektorat: 60 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Lektorat: 60 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Lektorat: 60 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Suma godzin kontaktowych: 2 |
1 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
Suma | 438 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Obligatoryjność |
---|---|---|---|---|
|
Wykład: 45 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
6 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 45 Ćwiczenia laboratoryjne: 60 |
7 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 20 Ćwiczenia audytoryjne: 4 Ćwiczenia laboratoryjne: 3 Ćwiczenia projektowe: 7 Ćwiczenia terenowe: 6 |
3 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 15 Ćwiczenia audytoryjne: 15 |
2 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 45 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
6 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Suma godzin kontaktowych: 90 |
6 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa |
Student wybiera sześć przedmiotów z listy |
||||
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Zajęcia z wychowania fizycznego: 30 |
- | Zaliczenie | Przedmioty obowiązkowe |
Suma | 475 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Obligatoryjność |
---|---|---|---|---|
|
Wykład: 10 Ćwiczenia projektowe: 15 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 45 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
7 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 35 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
5 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 20 Ćwiczenia audytoryjne: 20 |
3 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Praktyki zawodowe: 160 |
6 | Zaliczenie | Obowiązkowa grupa |
|
Praktyki zawodowe: 160 |
6 | Zaliczenie | Przedmioty do wyboru |
|
Praktyki zawodowe: 160 |
6 | Zaliczenie | Przedmioty do wyboru |
|
Praktyki zawodowe: 160 |
6 | Zaliczenie | Przedmioty do wyboru |
|
Suma godzin kontaktowych: 105 |
7 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa |
Student wybiera siedem przedmiotów z listy |
||||
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Zajęcia z wychowania fizycznego: 30 |
- | Zaliczenie | Przedmioty obowiązkowe |
Suma | 515 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Obligatoryjność |
---|---|---|---|---|
|
Wykład: 20 Ćwiczenia laboratoryjne: 20 |
3 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Wykład: 30 Ćwiczenia audytoryjne: 20 |
3 | Egzamin | Przedmioty obowiązkowe |
|
Ćwiczenia audytoryjne: 45 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa |
|
Ćwiczenia audytoryjne: 45 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Ćwiczenia audytoryjne: 45 |
2 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Praca dyplomowa: 0 |
15 | - | Obowiązkowa grupa |
Student wybiera tematykę pracy dyplomowej | ||||
|
Praca dyplomowa: 0 |
15 | Egzamin | Przedmioty do wyboru |
|
Praca dyplomowa: 0 |
15 | Egzamin | Przedmioty do wyboru |
|
Praca dyplomowa: 0 |
15 | Egzamin | Przedmioty do wyboru |
|
Suma godzin kontaktowych: 105 |
7 | Zaliczenie na ocenę | Obowiązkowa grupa |
Student wybiera siedem przedmiotów z listy |
||||
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
|
Wykład: 15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | Przedmioty do wyboru |
Suma | 240 | 30 |