bezpieczeństwo żywności
Studia prowadzone są w języku polskim. Studia rozpoczynają się od semestru zimowego, trwają 7 semestrów (3,5 roku) i kończą się uzyskaniem tytułu zawodowego inżyniera.
Podstawowym obszarem działania absolwenta tego kierunku jest zarządzanie procesem produkcyjnym w celu wyeliminowania zagrożeń bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów. Występowanie takich zagrożeń jest nieodłącznie związane z surowcami spożywczymi, a także z nieprofesjonalnym wytwarzaniem produktów spożywczych.
Bezpieczeństwo żywności w Polsce zapewniane jest dzięki współpracy trzech zaangażowanych stron. Przede wszystkim zapewnienie bezpieczeństwa żywności opiera się na bardzo przemyślanym, systemowym podejściu do eliminacji zagrożeń biologicznych, chemicznych i fizycznych podczas przetwarzania żywności. Poza tym opiera się na ciągłym poszerzaniu wiedzy na temat tych zagrożeń i ich ryzyka zdrowotnego, a w konsekwencji na aktualizacji wymagań, jakie muszą spełniać produkty spożywcze oferowane konsumentom. Po trzecie, bezpieczeństwo produktów rynkowych opiera się także na bieżącym monitoringu występowania w tych produktach drobnoustrojów i potencjalnie szkodliwych substancji. Do takich właśnie zadań, ze szczególnym uwzględnieniem odpowiedniej organizacji produkcji bezpiecznej żywności przygotowywani są studenci tego kierunku.
Kierunek łączy nauki biologiczne, biotechnologiczne, chemiczne i techniczne. Studenci zdobywają wiedzę w zakresie zapewniania oraz oceny bezpieczeństwa i jakości żywności. Poznają proces produkcji przez pryzmat minimalizowania ryzyka zdrowotnego związanego z nieodłącznie występującymi w łańcuchu żywności zagrożeniami oraz spełniania przez żywność norm bezpieczeństwa. Absolwenci kierunku są przygotowani do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach działających w ramach gospodarki żywnościowej, w zakładach przetwórczych przemysłu spożywczego, a także w przedsiębiorstwach zajmujących się zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem w łańcuchu żywnościowym, firmach konsultingowych, instytucjach badawczych i jednostkach urzędowej kontroli żywności. W celu poszerzenia perspektyw zawodowych poprzez połączenie różnych ścieżek edukacji, absolwenci bezpieczeństwa żywności mogą podjąć studia na ciekawym kierunku II stopnia technologia żywności i żywienie człowieka, co nie wymaga uzupełniania różnic programowych.
Do końca pierwszego semestru student zobowiązany jest do realizacji szkolenia BHP, szkolenia bibliotecznego oraz szkolenia z zakresu dyskryminacji i jej przeciwdziałania. Wszystkie szkolenia odbywają się z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość, na platformie: szkolenia.sggw.pl
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Szkolenie BHP:
4 |
- | Zaliczenie | O | |
Ekonomia
|
Wykład:
30 Ćwiczenia audytoryjne: 15 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Biologia
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Podstawy produkcji roślinnej
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
2 | Egzamin | O |
Technologia informacyjna
|
Wykład:
20 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Matematyka
|
Wykład:
30 Ćwiczenia audytoryjne: 45 |
6 | Egzamin | G |
Chemia ogólna i nieorganiczna
|
Wykład:
35 Ćwiczenia audytoryjne: 10 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
6 | Egzamin | G |
Fakultety kierunkowe I (lista otwarta)
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | G |
Fakultet humanistyczno-społeczny I (lista otwarta)
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | G |
Fakultet humanistyczno społeczny II (lista otwarta)
|
Suma godzin kontaktowych:
15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | G |
Fakultet humanistyczno-społeczny III (lista otwarta)
|
Wykład:
15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | G |
Suma | 414 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Bezpieczeństwo opakowań
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 18 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Chemia organiczna
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Egzamin | O |
Chemia żywności
|
Wykład:
40 Ćwiczenia laboratoryjne: 32 |
5 | Egzamin | O |
Ekologia i ochrona środowiska
|
Wykład:
20 Ćwiczenia laboratoryjne: 2 Ćwiczenia terenowe: 15 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Ochrona zdrowia publicznego
|
Wykład:
30 Ćwiczenia audytoryjne: 15 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Ogólna technologia żywności
|
Wykład:
40 Ćwiczenia laboratoryjne: 36 |
5 | Egzamin | O |
Podstawy produkcji zwierzęcej
|
Wykład:
15 Ćwiczenia audytoryjne: 12 Ćwiczenia terenowe: 3 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Podstawy zarządzania
|
Wykład:
30 |
2 | Egzamin | O |
Statystyka
|
Wykład:
20 Ćwiczenia laboratoryjne: 24 |
3 | Egzamin | O |
Suma | 442 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Chemia fizyczna
|
Wykład:
20 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Biochemia
|
Wykład:
40 Ćwiczenia laboratoryjne: 36 |
6 | Egzamin | O |
Analiza i ocena jakości żywności
|
Wykład:
36 Ćwiczenia laboratoryjne: 33 |
5 | Egzamin | O |
Mikrobiologia ogólna
|
Wykład:
45 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
7 | Egzamin | O |
Ochrona własności intelektualnej
|
Wykład:
15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | O |
Podstawy metrologii w przemyśle spożywczym
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
6 | Egzamin | O |
Język obcy
|
Lektorat:
60 |
3 | Zaliczenie na ocenę | G |
Suma | 420 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Technologia i higiena żywności pochodzenia roślinnego
|
Wykład:
36 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Egzamin | O |
Technologia i higiena żywności pochodzenia zwierzęcego
|
Wykład:
36 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Egzamin | O |
Inżynieria żywności
|
Wykład:
36 Ćwiczenia laboratoryjne: 40 |
6 | Egzamin | O |
Podstawy żywienia człowieka
|
Wykład:
15 |
1 | Egzamin | O |
Podstawy badania i oceny weterynaryjnej zwierząt rzeźnych i mięsa
|
Wykład:
20 Ćwiczenia laboratoryjne: 20 |
3 | Egzamin | O |
Patogenne zmiany w surowcach roślinnych
|
Wykład:
40 Ćwiczenia laboratoryjne: 37 Ćwiczenia terenowe: 3 |
5 | Egzamin | O |
Język obcy
|
Lektorat:
60 |
3 | Zaliczenie na ocenę | G |
Potwierdzenie B2 język obcy
|
Suma godzin kontaktowych:
2 |
1 | Egzamin | O |
Fakultety kierunkowe II (lista otwarta)
|
Suma godzin kontaktowych:
45 |
3 | Zaliczenie na ocenę | G |
Suma | 450 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Instrumentalne metody oceny bezpieczeństwa i jakości żywności
|
Wykład:
45 Ćwiczenia laboratoryjne: 16 |
5 | Egzamin | O |
Mikrobiologia żywności
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Egzamin | O |
Podstawy biologii molekularnej i inżynierii genetycznej
|
Wykład:
35 Ćwiczenia laboratoryjne: 35 |
6 | Egzamin | O |
Prawo żywnościowe
|
Wykład:
40 Ćwiczenia projektowe: 15 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Fakultety kierunkowe III (lista otwarta)
|
Suma godzin kontaktowych:
75 |
5 | Zaliczenie na ocenę | G |
Toksykologia żywności
|
Wykład:
40 Ćwiczenia audytoryjne: 6 Ćwiczenia laboratoryjne: 24 |
6 | Egzamin | O |
Wychowanie fizyczne
|
Zajęcia z wychowania fizycznego:
30 |
- | Zaliczenie | O |
Suma | 421 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Analiza ryzyka
|
Ćwiczenia projektowe:
15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | O |
Autentyczność i identyfikowalność żywności
|
Wykład:
15 |
1 | Egzamin | O |
Fakultety kierunkowe IV (lista otwarta)
|
Suma godzin kontaktowych:
30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | G |
Logistyka w łańcuchu żywnościowym
|
Wykład:
20 Ćwiczenia audytoryjne: 30 |
3 | Egzamin | O |
Nadzór weterynaryjny i sanitarny w gospodarce żywnościowej
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
2 | Egzamin | O |
Nowoczesne zarządzanie procesami w przedsiębiorstwie
|
Wykład:
15 Ćwiczenia audytoryjne: 15 |
2 | Egzamin | O |
Podstawy komunikacji społecznej
|
Ćwiczenia audytoryjne:
15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | O |
Praktyka zawodowa (lista otwarta)
|
Praktyki zawodowe:
160 |
6 | Zaliczenie | G |
Wychowanie fizyczne
|
Zajęcia z wychowania fizycznego:
30 |
- | Zaliczenie | O |
Zagrożenia biologiczne w żywności
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
5 | Egzamin | O |
Zagrożenia chemiczne i fizyczne w żywności
|
Wykład:
20 Ćwiczenia laboratoryjne: 12 Ćwiczenia projektowe: 18 |
4 | Egzamin | O |
Żywność genetycznie modyfikowana
|
Wykład:
20 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Suma | 550 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Praca inżynierska
|
Praca dyplomowa:
0 |
15 | Egzamin | G |
Fakultety kierunkowe V (lista otwarta)
|
Suma godzin kontaktowych:
120 |
8 | Zaliczenie na ocenę | G |
Seminarium dyplomowe (lista otwarta)
|
Ćwiczenia audytoryjne:
45 |
2 | Zaliczenie na ocenę | G |
Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
|
Ćwiczenia projektowe:
45 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Zintegrowane zarządzanie środowiskiem w łańcuchu żywnościowym
|
Wykład:
15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | O |
Suma | 225 | 30 |