food science - technology and nutrition
The studies are conducted in English. The studies start from winter semester, last for 6 semesters (3 years) and end with a bachelor degree.
The Food Science – Technology and Nutrition (FSTN) study program offers students modern teaching in the field of food technology and human nutrition based on the latest scientific achievements. We aim to provide students with the most up-to-date knowledge and skills in the field of modern technologies, food processing and human nutrition. The programme has a high number of contact hours including a significant proportion of practical laboratory activities with experiments conducted in groups or individually. The study programme also offers lectures, tutorials and project-based teaching as well. In addition to acquiring knowledge related to technological processes and human nutrition, graduates will be able to identify and manage chemical, biological and physical hazards during food production, processing, distribution and storage, affecting food safety and nutritional value.
Students aquire knowledge in food technology and nutritional sciences, with a particular emphasis on processing, preservation, storage, analysis, and evaluation of food quality, as well as the effects of production processes on the nutritional, dietary, and health aspects of food products. Further, they learn the fundamentals of production management. The educational concept in the field of study assumes that students have the opportunity to apply technological and nutritional knowledge and skills in organizing production processes, also including basics of economics within food industry enterprise and mass catering establishments. Graduates also gain an understanding of food market regulations, the essence of food marketing and consumer behavior, and acquire knowledge related to nutrition, dietetics and the impact of food on health.
The graduates of first-cycle can work in various food processing companies, research or research and development institutes, laboratories, institution branches of the food industry, in food distribution units, catering, disseminating knowledge institutions, consulting and auditing companies, and in other institutions of the food chain.
By the end of the first semester, students are required to complete health and safety training, library training and training on discrimination and its prevention. All training is provided using distance learning techniques, on a platform: szkolenia.sggw.edu.pl
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Szkolenie BHP:
4 |
- | Zaliczenie | O | |
Biology
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Mathematics
|
Wykład:
15 Ćwiczenia audytoryjne: 30 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
General and organic chemistry
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Sustainable food systems
|
Wykład:
15 Ćwiczenia audytoryjne: 30 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Information Technology
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Food raw materials
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Foreign language 1
|
Lektorat:
60 |
3 | Zaliczenie na ocenę | G |
Humanities electives
|
Suma godzin kontaktowych:
45 |
4 | Zaliczenie na ocenę | G |
Suma | 409 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Food chemistry
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
5 | Egzamin | O |
General and food microbiology
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
5 | Egzamin | O |
Introduction to food processing
|
Wykład:
15 Ćwiczenia audytoryjne: 40 |
5 | Zaliczenie na ocenę | O |
Introduction to human nutrition
|
Wykład:
20 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Basic statistics
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Engineering Graphics
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Foreign language 2
|
Lektorat:
60 |
3 | Zaliczenie na ocenę | G |
Confirmation B2 foreign language
|
Suma godzin kontaktowych:
2 |
1 | Egzamin | O |
Physical education
|
Zajęcia z wychowania fizycznego:
30 |
- | Zaliczenie | O |
Suma | 422 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Biochemistry & enzymology
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Egzamin | O |
Basics of human anatomy and physiology
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
5 | Egzamin | O |
General food technology
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
5 | Egzamin | O |
Plant-origin food technology
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Food production equipment
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Basics of food engineering
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Egzamin | O |
Instrumental methods of food analysis
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Physical education
|
Zajęcia z wychowania fizycznego:
30 |
- | Zaliczenie | O |
Suma | 420 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Advanced human nutrition
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
5 | Zaliczenie na ocenę | O |
Animal-origin food technology
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Food biotechnology
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
5 | Egzamin | O |
Pathogens in water and food
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
New food products development
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Food additives and contaminants
|
Wykład:
25 |
1 | Egzamin | O |
Sensory analysis
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Consumer behaviour
|
Wykład:
15 Ćwiczenia projektowe: 30 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Suma | 370 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Food production hygiene
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Catering technology
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Food packaging and contact materials
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Basics of dietetics
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Nutrition of selected population groups
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Electives 1 (open group of subjects)
|
Suma godzin kontaktowych:
225 |
15 | Zaliczenie na ocenę | G |
Suma | 450 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Protection of intelectual property
|
Wykład:
15 |
1 | Egzamin | O |
Technological design electives
|
Wykład:
15 Ćwiczenia projektowe: 45 |
4 | Zaliczenie na ocenę | G |
Methodological electives
|
Ćwiczenia audytoryjne:
30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | G |
Food safety and quality management electives
|
Wykład:
15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | G |
Project electives
|
Ćwiczenia projektowe:
60 |
5 | Zaliczenie na ocenę | G |
Seminar
|
Ćwiczenia projektowe:
30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | G |
Electives 2 (open group of subjects)
|
Suma godzin kontaktowych:
225 |
15 | Zaliczenie na ocenę | G |
Suma | 435 | 30 |