A A A

Zaloguj się

pl | en

2024/25 studia stacjonarne studia pierwszego stopnia (licencjat) Wydział Technologii Żywności

food science - technology and nutrition

The studies are conducted in English. The studies start from winter semester, last for 6 semesters (3 years) and end with a bachelor degree.

The Food Science – Technology and Nutrition (FSTN) study program offers students modern teaching in the field of food technology and human nutrition based on the latest scientific achievements. We aim to provide students with the most up-to-date knowledge and skills in the field of modern technologies, food processing and human nutrition. The programme has a high number of contact hours including a significant proportion of practical laboratory activities with experiments conducted in groups or individually. The study programme also offers lectures, tutorials and project-based teaching as well. In addition to acquiring knowledge related to technological processes and human nutrition, graduates will be able to identify and manage chemical, biological and physical hazards during food production, processing, distribution and storage, affecting food safety and nutritional value.

Students aquire knowledge in food technology and nutritional sciences, with a particular emphasis on processing, preservation, storage, analysis, and evaluation of food quality, as well as the effects of production processes on the nutritional, dietary, and health aspects of food products. Further, they learn the fundamentals of production management. The educational concept in the field of study assumes that students have the opportunity to apply technological and nutritional knowledge and skills in organizing production processes, also including basics of economics within food industry enterprise and mass catering establishments. Graduates also gain an understanding of food market regulations, the essence of food marketing and consumer behavior, and acquire knowledge related to nutrition, dietetics and the impact of food on health.

The graduates of first-cycle can work in various food processing companies, research or research and development institutes, laboratories, institution branches of the food industry, in food distribution units, catering, disseminating knowledge institutions, consulting and auditing companies, and in other institutions of the food chain.

By the end of the first semester, students are required to complete health and safety training, library training and training on discrimination and its prevention. All training is provided using distance learning techniques, on a platform: szkolenia.sggw.edu.pl

>> Link to faculty website

Study programme

In semester 1, students complete library training and a health and safety course on a platform available at https://szkolenia.sggw.pl
Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Szkolenie BHP: 4
- Zaliczenie O
Biology
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
4 Zaliczenie na ocenę O
Mathematics
Wykład: 15
Ćwiczenia audytoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę O
General and organic chemistry
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę O
Sustainable food systems
Wykład: 15
Ćwiczenia audytoryjne: 30
3 Zaliczenie na ocenę O
Information Technology
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 45
4 Zaliczenie na ocenę O
Food raw materials
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę O
Foreign language 1
Lektorat: 60
3 Zaliczenie na ocenę G
Humanities electives
Suma godzin kontaktowych: 45
4 Zaliczenie na ocenę G

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Food chemistry
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
5 Egzamin O
General and food microbiology
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
5 Egzamin O
Introduction to food processing
Wykład: 15
Ćwiczenia audytoryjne: 40
5 Zaliczenie na ocenę O
Introduction to human nutrition
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę O
Basic statistics
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
3 Zaliczenie na ocenę O
Engineering Graphics
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 45
4 Zaliczenie na ocenę O
Foreign language 2
Lektorat: 60
3 Zaliczenie na ocenę G
Confirmation B2 foreign language
Suma godzin kontaktowych: 2
1 Egzamin O
Physical education
Zajęcia z wychowania fizycznego: 30
- Zaliczenie O

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Biochemistry & enzymology
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Egzamin O
Basics of human anatomy and physiology
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
5 Egzamin O
General food technology
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 45
5 Egzamin O
Plant-origin food technology
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę O
Food production equipment
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę O
Basics of food engineering
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Egzamin O
Instrumental methods of food analysis
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 45
4 Zaliczenie na ocenę O
Physical education
Zajęcia z wychowania fizycznego: 30
- Zaliczenie O

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Advanced human nutrition
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 45
5 Zaliczenie na ocenę O
Animal-origin food technology
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
3 Zaliczenie na ocenę O
Food biotechnology
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
5 Egzamin O
Pathogens in water and food
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę O
New food products development
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
4 Zaliczenie na ocenę O
Food additives and contaminants
Wykład: 25
1 Egzamin O
Sensory analysis
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę O
Consumer behaviour
Wykład: 15
Ćwiczenia projektowe: 30
4 Zaliczenie na ocenę O

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Food production hygiene
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
3 Zaliczenie na ocenę O
Catering technology
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
3 Zaliczenie na ocenę O
Food packaging and contact materials
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
3 Zaliczenie na ocenę O
Basics of dietetics
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
3 Zaliczenie na ocenę O
Nutrition of selected population groups
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
3 Zaliczenie na ocenę O
Electives 1 (open group of subjects)
Suma godzin kontaktowych: 225
15 Zaliczenie na ocenę G

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Protection of intelectual property
Wykład: 15
1 Egzamin O
Technological design electives
Wykład: 15
Ćwiczenia projektowe: 45
4 Zaliczenie na ocenę G
Methodological electives
Ćwiczenia audytoryjne: 30
2 Zaliczenie na ocenę G
Food safety and quality management electives
Wykład: 15
1 Zaliczenie na ocenę G
Project electives
Ćwiczenia projektowe: 60
5 Zaliczenie na ocenę G
Seminar
Ćwiczenia projektowe: 30
2 Zaliczenie na ocenę G
Electives 2 (open group of subjects)
Suma godzin kontaktowych: 225
15 Zaliczenie na ocenę G