A A A

Zaloguj się

pl | en

2023/24 studia niestacjonarne studia pierwszego stopnia (inżynier) Wydział Rolnictwa i Ekologii

rolnictwo

Studia prowadzone są w języku polskim. Rozpoczynają się od semestru zimowego, trwają 8 semestrów (4 lata) i kończą się uzyskaniem tytułu zawodowego inżyniera.

Studenci od 3 semestru studiów mają możliwość samodzielnego kształtowania swojej ścieżki nauki dostosowując ją do indywidualnych zainteresowań zawodowych i naukowych poprzez dostęp do szerokiego wachlarza przedmiotów do wyboru. Od 2 roku kształcenia studenci mogą uczestniczyć w wymianie międzynarodowej w ramach programu Erasmus+.

Absolwent kierunku rolnictwo jest ekspertem w zakresie technologii produkcji rolniczej. Potrafi skutecznie wykorzystywać posiadaną wiedzę i umiejętności w życiu zawodowym. Umie stosować i wykorzystywać techniki oraz technologie pozwalające na optymalizację produkcji rolniczej, a także na dokonywanie oceny ekonomicznej i produkcyjnej tych rozwiązań. Zna i potrafi wprowadzać do praktyki zasady zrównoważonego rozwoju rolnictwa. Rozumie zależności pomiędzy systemami uprawy a bioróżnorodnością oraz potrafi dbać o różnorodność biologiczną w środowisku. Jest przygotowany do przeprowadzania eksperymentów, stosowania narzędzi informatycznych do analizy zjawisk i procesów w rolnictwie jak również do analizy danych zbieranych w doświadczeniach laboratoryjnych i polowych. Potrafi dobierać właściwe narzędzia i metody do rozwiązywania problemów, stosować technologie informacyjno-komunikacyjne do pozyskania, przetwarzania i prezentacji danych oraz wykorzystywać posiadaną wiedzę. Absolwent jest gotowy do podjęcia pracy w dynamicznie rozwijającym się sektorze rolnictwa i gospodarki żywnościowej.

Absolwent kierunku rolnictwo jest przygotowany do zatrudnienia w produkcji rolniczej jako właściciel przedsiębiorstwa, gospodarstwa rolnego, czy menadżer zarządzający produkcją rolniczą, jako doradca w szeroko rozumianym sektorze żywnościowym, w tym w firmach consultingowych i eksperckich, w przedsiębiorstwach i przedstawicielstwach firm zajmujących się obrotem płodami rolnymi i środkami do produkcji rolnej oraz zakładach przemysłu rolno-spożywczego, w firmach związanych z tworzeniem i upowszechnianiem postępu biologicznego, w mediach, ubezpieczeniach i administracji różnych szczebli.

Do końca pierwszego semestru student zobowiązany jest do realizacji szkolenia BHP, szkolenia bibliotecznego oraz szkolenia z zakresu dyskryminacji i jej przeciwdziałania. Wszystkie szkolenia odbywają się z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość, na platformie: szkolenia.sggw.pl

>> Link do strony wydziału

Program studiów

W semestrze 1. studenci realizują szkolenie biblioteczne na platformie dostępnej pod adresem https://szkolenia.sggw.pl oraz szkolenie w zakresie dyskryminacji i jej przeciwdziałaniu.

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Szkolenie BHP: 4
- Zaliczenie O
Ekonomia
Wykład: 14
2 Egzamin O
Agroekologia i ochrona środowiska
Wykład: 14
Ćwiczenia audytoryjne: 7
Ćwiczenia terenowe: 4
4 Zaliczenie na ocenę O
Informatyka
Wykład: 7
Ćwiczenia laboratoryjne: 14
4 Zaliczenie na ocenę O
Propedeutyka rolnictwa
Wykład: 14
2 Zaliczenie na ocenę O
Fakultet humanistyczny 1
Wykład: 28
4 Zaliczenie na ocenę G
Prawo cywilne i rolne
Wykład: 14
2 Zaliczenie na ocenę O
Technika rolnicza
Wykład: 7
Ćwiczenia audytoryjne: 14
4 Egzamin O
Ochrona własności intelektualnej
Wykład: 7
1 Zaliczenie na ocenę O

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Chemia
Wykład: 12
Ćwiczenia laboratoryjne: 14
4 Egzamin O
Botanika i systematyka roślin
Wykład: 7
Ćwiczenia laboratoryjne: 14
Ćwiczenia terenowe: 6
4 Zaliczenie na ocenę O
Gleboznawstwo
Wykład: 14
Ćwiczenia laboratoryjne: 21
Ćwiczenia terenowe: 6
6 Egzamin O
Mikrobiologia
Wykład: 7
Ćwiczenia laboratoryjne: 14
4 Egzamin O
Finanse i bankowość
Wykład: 14
2 Zaliczenie na ocenę O
Fakultet humanistyczny 2
Wykład: 28
4 Zaliczenie na ocenę G
Fakultet 1
Wykład: 14
2 Zaliczenie na ocenę G

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Fizjologia i biochemia roślin
Wykład: 14
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
5 Egzamin O
Genetyka
Wykład: 7
Ćwiczenia laboratoryjne: 14
4 Egzamin O
Woda w rolnictwie z elementami Agrometeorologii
Wykład: 14
Ćwiczenia laboratoryjne: 7
3 Zaliczenie na ocenę O
Gospodarka przestrzenna
Wykład: 7
1 Zaliczenie na ocenę O
Matematyka i statystyka matematyczna
Wykład: 14
Ćwiczenia laboratoryjne: 14
5 Egzamin O
Język obcy
Lektorat: 21
2 Zaliczenie na ocenę G
Fakultet 2
Wykład: 28
4 Zaliczenie na ocenę G
Systemy informacji geograficznej
Ćwiczenia laboratoryjne: 14
3 Zaliczenie na ocenę O

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Fakultet 3
Wykład: 14
2 Zaliczenie na ocenę G
Język obcy
Lektorat: 21
2 Zaliczenie na ocenę G
Rolnictwo precyzyjne
Wykład: 7
Ćwiczenia terenowe: 3
1 Zaliczenie na ocenę O
Chemia rolna
Wykład: 14
Ćwiczenia laboratoryjne: 28
Ćwiczenia terenowe: 6
7 Egzamin O
Ogólna uprawa roli i roślin
Wykład: 14
Ćwiczenia laboratoryjne: 12
Ćwiczenia projektowe: 9
Ćwiczenia terenowe: 6
6 Egzamin O
Łąkarstwo
Wykład: 7
Ćwiczenia laboratoryjne: 21
Ćwiczenia terenowe: 6
5 Egzamin O
Fizjologia i żywienie zwierząt
Wykład: 7
Ćwiczenia laboratoryjne: 14
4 Egzamin O

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Język obcy
Lektorat: 21
2 Zaliczenie na ocenę G
Potwierdzenie B2 język obcy
Suma godzin kontaktowych: 2
1 Egzamin O
Chów zwierząt
Wykład: 14
Ćwiczenia audytoryjne: 21
6 Egzamin O
Rachunkowość rolna
Wykład: 7
Ćwiczenia laboratoryjne: 7
3 Zaliczenie na ocenę O
Analiza instrumentalna
Ćwiczenia laboratoryjne: 14
3 Zaliczenie na ocenę O
Techniki eksploracji danych
Ćwiczenia laboratoryjne: 7
1 Zaliczenie na ocenę O
Hodowla roślin i nasiennictwo
Wykład: 14
Ćwiczenia laboratoryjne: 14
Ćwiczenia terenowe: 6
5 Egzamin O
Fakultet 4
Wykład: 28
4 Zaliczenie na ocenę G
Grafika inżynierska
Ćwiczenia laboratoryjne: 14
3 Zaliczenie na ocenę O

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Herbologia
Wykład: 7
Ćwiczenia laboratoryjne: 7
Ćwiczenia projektowe: 6
Ćwiczenia terenowe: 4
4 Zaliczenie na ocenę O
Szczegółowa uprawa roślin
Wykład: 14
Ćwiczenia laboratoryjne: 21
Ćwiczenia projektowe: 7
Ćwiczenia terenowe: 6
8 Egzamin O
Ogrodnictwo
Wykład: 14
Ćwiczenia terenowe: 6
2 Egzamin O
Ekonomika i organizacja gospodarstw
Wykład: 14
Ćwiczenia laboratoryjne: 7
3 Egzamin O
Entomologia stosowana
Wykład: 7
Ćwiczenia laboratoryjne: 7
Ćwiczenia terenowe: 6
3 Egzamin O
Fitopatologia
Wykład: 7
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
Ćwiczenia terenowe: 6
4 Egzamin O
Fakultet 5
Wykład: 28
4 Zaliczenie na ocenę G

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Zarządzanie i marketing w rolnictwie
Wykład: 14
2 Egzamin O
Przechowywanie produktów rolnictwa
Wykład: 7
Ćwiczenia projektowe: 4
Ćwiczenia terenowe: 6
2 Zaliczenie na ocenę O
Standaryzacja płodów rolnych
Wykład: 7
Ćwiczenia laboratoryjne: 11
Ćwiczenia projektowe: 3
4 Egzamin O
Seminarium dyplomowe
Ćwiczenia audytoryjne: 14
2 Zaliczenie na ocenę G
Fakultet 6
Wykład: 28
4 Zaliczenie na ocenę G
Praktyka zawodowa
Praktyki zawodowe: 360
12 Zaliczenie G

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Techniki negocjacji i metodyka doradztwa
Wykład: 14
2 Zaliczenie na ocenę O
Analiza i wizualizacja danych
Ćwiczenia laboratoryjne: 14
3 Zaliczenie na ocenę O
Przyrodnicze wykorzystanie odpadów i ścieków
Wykład: 14
Ćwiczenia laboratoryjne: 7
3 Egzamin O
Seminarium dyplomowe
Ćwiczenia audytoryjne: 14
2 Zaliczenie na ocenę G
Praca dyplomowa-inżynierska
Praca dyplomowa: 0
15 Egzamin G