A A A

Zaloguj się

pl | en

2023/24 studia stacjonarne studia drugiego stopnia (magister inżynier) Wydział Biologii i Biotechnologii

biotechnologia

Biotechnologia to kierunek dla tych, którzy chcą pomóc ludziom i planecie poprzez zrozumienie i wykorzystanie naturalnych mechanizmów biologicznych i zaawansowanej technologii. Jest to kierunek multidyscyplinarny łączący wiedzę z dziedzin przyrodniczych i technicznych, kładący nacisk na praktyczne umiejętności pracy w laboratoriach i wiedzę biologiczną zaktualizowaną najnowszymi odkryciami naukowymi. W programie studiów znajdują się specjalizacje takie jak: biotechnologia eksperymentalna roślin i drobnoustrojów, biotechnologia w produkcji i ochronie zwierząt, biotechnologia w przemyśle spożywczym. Studenci zdobywają wiedzę z zakresu planowania eksperymentów i komercjalizacji badań naukowych, przygotowywania projektów naukowo-badawczych czy tworzenia start-upów. Wszechstronność tego kierunku sprawia, że absolwenci z sukcesem znajdują zatrudnienie w laboratoriach i biurach polskich i zagranicznych firm biotechnologicznych, farmaceutycznych, diagnostycznych, w najlepszych instytutach badawczych, samorządach, oraz instytucjach związanych z nauką, edukacją i przemysłem.

Program studiów

Semestr letni, 2023/24

Studenci realizują program wg przydzielonej specjalizacji. Przy wyborze fakultetów, w pierwszej kolejności studenci wybierają fakultety specjalizacyjne, a potem ogólne. Studenci składają ankietę wyboru tematu pracy dyplomowej do 30 czerwca. Studenci zapisują się na wybrany lektorat przed rozpoczęciem semestru w terminach podanych przez SPNJO.

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Szkolenie BHP: 4
- Zaliczenie O
Statystyczna analiza danych eksperymentalnych
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
3 Egzamin O
Ekonomika produkcji
Wykład: 30
2 Zaliczenie na ocenę O
Komputerowe analizy filogenetyczne i strukturalne
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
2 Zaliczenie na ocenę O
Genomika funkcjonalna i strukturalna
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 17
Ćwiczenia projektowe: 3
3 Egzamin O
Biosensory
Wykład: 30
3 Zaliczenie na ocenę O
Język obcy lub wymiennie za przedmiot w jęz. angielskim
Lektorat: 30
2 Zaliczenie na ocenę G
Przedmiot do wyboru - Fakultety ogólne, lista otwarta
Suma godzin kontaktowych: 30
3 Zaliczenie na ocenę G
Specjalność: Biotechnologia eksperymentalna roślin i drobnoustrojów

Semestr letni, 2023/24

Specjalność: Biotechnologia w produkcji i ochronie zwierząt

Semestr letni, 2023/24

Specjalność: Biotechnologia w przemyśle spożywczym

Semestr letni, 2023/24

Semestr zimowy, 2024/25

Studenci realizują program wg przydzielonej specjalizacji. Przy wyborze fakultetów w pierwszej kolejności studenci wybierają fakultety specjalizacyjne, a potem ogólne. Studenci kontynuują naukę języka obcego.

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Wybrane aspekty prawa rolnego UE, własność intelektualna, prawo autorskie
Wykład: 15
1 Egzamin O
Komercyjne zastosowanie biotechnologii
Wykład: 5
Ćwiczenia projektowe: 25
3 Zaliczenie na ocenę O
Język obcy lub wymiennie za przedmiot w jęz. angielskim
Lektorat: 30
2 Zaliczenie na ocenę G
Pracownia magisterska
Suma godzin kontaktowych: 150
8 Zaliczenie G
Przedmiot do wyboru - Fakultety ogólne, lista otwarta
Suma godzin kontaktowych: 45
3 Zaliczenie na ocenę G
Specjalność: Biotechnologia eksperymentalna roślin i drobnoustrojów

Semestr zimowy, 2024/25

Specjalność: Biotechnologia w produkcji i ochronie zwierząt

Semestr zimowy, 2024/25

Specjalność: Biotechnologia w przemyśle spożywczym

Semestr zimowy, 2024/25

Semestr letni, 2024/25

Studenci realizują program wg wybranej specjalności na którą się dostali podczas rekrutacji. Przy wyborze fakultetów w pierwszej kolejności studenci wybieraja fakultety specjalizacyjne, potem ogólne lub z innych specjalizacji.
Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Bioetyka
Wykład: 20
1 Zaliczenie na ocenę O
Społeczne i prawne aspekty biotechnologii II
Wykład: 10
1 Zaliczenie na ocenę O
Przedmiot do wyboru - Fakultety ogólne, lista otwarta
Suma godzin kontaktowych: 45
3 Egzamin/zaliczenie na ocenę G
Praca dyplomowa magisterska
Praca dyplomowa: 0
20 - G
Specjalność: Biotechnologia eksperymentalna roślin i drobnoustrojów

Semestr letni, 2024/25

Specjalność: Biotechnologia w produkcji i ochronie zwierząt

Semestr letni, 2024/25

Specjalność: Biotechnologia w przemyśle spożywczym

Semestr letni, 2024/25