biotechnologia
Biotechnologia to kierunek dla tych, którzy chcą pomóc ludziom i planecie poprzez zrozumienie i wykorzystanie naturalnych mechanizmów biologicznych i zaawansowanej technologii. Jest to kierunek multidyscyplinarny łączący wiedzę z dziedzin przyrodniczych i technicznych, kładący nacisk na praktyczne umiejętności pracy w laboratoriach i wiedzę biologiczną zaktualizowaną najnowszymi odkryciami naukowymi. W programie studiów znajdują się specjalizacje takie jak: biotechnologia eksperymentalna roślin i drobnoustrojów, biotechnologia w produkcji i ochronie zwierząt, biotechnologia w przemyśle spożywczym. Studenci zdobywają wiedzę z zakresu planowania eksperymentów i komercjalizacji badań naukowych, przygotowywania projektów naukowo-badawczych czy tworzenia start-upów. Wszechstronność tego kierunku sprawia, że absolwenci z sukcesem znajdują zatrudnienie w laboratoriach i biurach polskich i zagranicznych firm biotechnologicznych, farmaceutycznych, diagnostycznych, w najlepszych instytutach badawczych, samorządach, oraz instytucjach związanych z nauką, edukacją i przemysłem.
Semestr letni, 2023/24
Studenci realizują program wg przydzielonej specjalizacji. Przy wyborze fakultetów, w pierwszej kolejności studenci wybierają fakultety specjalizacyjne, a potem ogólne. Studenci składają ankietę wyboru tematu pracy dyplomowej do 30 czerwca. Studenci zapisują się na wybrany lektorat przed rozpoczęciem semestru w terminach podanych przez SPNJO.
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Szkolenie BHP:
4 |
- | Zaliczenie | O | |
Statystyczna analiza danych eksperymentalnych
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
3 | Egzamin | O |
Ekonomika produkcji
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Komputerowe analizy filogenetyczne i strukturalne
|
Ćwiczenia laboratoryjne:
30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Genomika funkcjonalna i strukturalna
|
Wykład:
20 Ćwiczenia laboratoryjne: 17 Ćwiczenia projektowe: 3 |
3 | Egzamin | O |
Biosensory
|
Wykład:
30 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Język obcy lub wymiennie za przedmiot w jęz. angielskim
|
Lektorat:
30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | G |
Przedmiot do wyboru - Fakultety ogólne, lista otwarta
|
Suma godzin kontaktowych:
30 |
3 | Zaliczenie na ocenę | G |
Suma | 239 | 18 |
Specjalność: Biotechnologia eksperymentalna roślin i drobnoustrojów
|
Semestr letni, 2023/24
Specjalność: Biotechnologia w produkcji i ochronie zwierząt
|
Semestr letni, 2023/24
Specjalność: Biotechnologia w przemyśle spożywczym
|
Semestr letni, 2023/24
Semestr zimowy, 2024/25
Studenci realizują program wg przydzielonej specjalizacji. Przy wyborze fakultetów w pierwszej kolejności studenci wybierają fakultety specjalizacyjne, a potem ogólne. Studenci kontynuują naukę języka obcego.
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Wybrane aspekty prawa rolnego UE, własność intelektualna, prawo autorskie
|
Wykład:
15 |
1 | Egzamin | O |
Komercyjne zastosowanie biotechnologii
|
Wykład:
5 Ćwiczenia projektowe: 25 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Język obcy lub wymiennie za przedmiot w jęz. angielskim
|
Lektorat:
30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | G |
Pracownia magisterska
|
Suma godzin kontaktowych:
150 |
8 | Zaliczenie | G |
Przedmiot do wyboru - Fakultety ogólne, lista otwarta
|
Suma godzin kontaktowych:
45 |
3 | Zaliczenie na ocenę | G |
Suma | 270 | 17 |
Specjalność: Biotechnologia eksperymentalna roślin i drobnoustrojów
|
Semestr zimowy, 2024/25
Specjalność: Biotechnologia w produkcji i ochronie zwierząt
|
Semestr zimowy, 2024/25
Specjalność: Biotechnologia w przemyśle spożywczym
|
Semestr zimowy, 2024/25
Semestr letni, 2024/25
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Bioetyka
|
Wykład:
20 |
1 | Zaliczenie na ocenę | O |
Społeczne i prawne aspekty biotechnologii II
|
Wykład:
10 |
1 | Zaliczenie na ocenę | O |
Przedmiot do wyboru - Fakultety ogólne, lista otwarta
|
Suma godzin kontaktowych:
45 |
3 | Egzamin/zaliczenie na ocenę | G |
Praca dyplomowa magisterska
|
Praca dyplomowa:
0 |
20 | - | G |
Suma | 75 | 25 |
Specjalność: Biotechnologia eksperymentalna roślin i drobnoustrojów
|
Semestr letni, 2024/25
Specjalność: Biotechnologia w produkcji i ochronie zwierząt
|
Semestr letni, 2024/25
Specjalność: Biotechnologia w przemyśle spożywczym
|
Semestr letni, 2024/25