A A A

Zaloguj się

pl | en

2023/24 studia stacjonarne studia pierwszego stopnia (inżynier) Wydział Technologii Żywności

bezpieczeństwo żywności

Studia prowadzone są w języku polskim. Studia rozpoczynają się od semestru zimowego, trwają 7 semestrów (3,5 roku) i kończą się uzyskaniem tytułu zawodowego inżyniera.

Bezpieczeństwo żywności w Polsce zapewniane jest dzięki współpracy trzech zaangażowanych stron. Przede wszystkim zapewnienie bezpieczeństwa żywności opiera się na bardzo przemyślanym, systemowym podejściu do eliminacji zagrożeń biologicznych, chemicznych i fizycznych podczas przetwarzania żywności. Poza tym opiera się na ciągłym poszerzaniu wiedzy na temat tych zagrożeń i ich ryzyka zdrowotnego, a w konsekwencji na aktualizacji wymagań, jakie muszą spełniać produkty spożywcze oferowane konsumentom. Po trzecie, bezpieczeństwo produktów rynkowych opiera się także na bieżącym monitoringu występowania w tych produktach drobnoustrojów i potencjalnie szkodliwych substancji. Do takich właśnie zadań, ze szczególnym uwzględnieniem odpowiedniej organizacji produkcji bezpiecznej żywności przygotowywani są studenci tego kierunku.

Kierunek łączący nauki biologiczne, biotechnologiczne, chemiczne i techniczne. Studenci zdobywają wiedzę w zakresie zapewniania oraz oceny bezpieczeństwa i jakości żywności. Poznają proces produkcji przez pryzmat minimalizowania ryzyka zdrowotnego związanego z nieodłącznie występującymi w łańcuchu żywności zagrożeniami oraz spełniania przez żywność norm bezpieczeństwa. Absolwenci kierunku są przygotowani do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach działających w ramach gospodarki żywnościowej, w zakładach przetwórczych przemysłu spożywczego, a także w przedsiębiorstwach zajmujących się zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem w łańcuchu żywnościowym, firmach konsultingowych, instytucjach badawczych i jednostkach urzędowej kontroli żywności. W celu poszerzenia perspektyw zawodowych poprzez połączenie różnych ścieżek edukacji, absolwenci bezpieczeństwa żywności mogą podjąć studia na ciekawym kierunku II stopnia technologia żywności i żywienie człowieka, co nie wymaga uzupełniania różnic programowych.

Do końca pierwszego semestru student zobowiązany jest do realizacji szkolenia BHP, szkolenia bibliotecznego oraz szkolenia z zakresu dyskryminacji i jej przeciwdziałania. Wszystkie szkolenia odbywają się z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość, na platformie: szkolenia.sggw.pl

Link do strony wydziału: https://wtz.sggw.edu.pl/

Program studiów

W semestrze 1. studenci realizują szkolenie bhp oraz szkolenie biblioteczne na platformie dostępnej pod adresem https://szkolenia.sggw.pl
Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Szkolenie BHP: 4
- Zaliczenie O
Ekonomia
Wykład: 30
Ćwiczenia audytoryjne: 15
3 Zaliczenie na ocenę O
Biologia
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
3 Zaliczenie na ocenę O
Podstawy produkcji roślinnej
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2 Egzamin O
Technologia informacyjna
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę O
Matematyka
Wykład: 30
Ćwiczenia audytoryjne: 45
6 Egzamin G
Chemia ogólna i nieorganiczna
Wykład: 35
Ćwiczenia audytoryjne: 10
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
6 Egzamin G
Przedmioty obieralne 1
Suma godzin kontaktowych: 75
6 Zaliczenie na ocenę G

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Ogólna technologia żywności
Wykład: 40
Ćwiczenia laboratoryjne: 36
5 Egzamin O
Chemia organiczna
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
5 Egzamin O
Bezpieczeństwo opakowań
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 18
3 Zaliczenie na ocenę O
Ochrona zdrowia publicznego
Wykład: 30
Ćwiczenia audytoryjne: 15
3 Zaliczenie na ocenę O
Podstawy produkcji zwierzęcej
Wykład: 15
Ćwiczenia audytoryjne: 12
Ćwiczenia terenowe: 3
2 Zaliczenie na ocenę O
Statystyka
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 24
3 Egzamin O
Chemia żywności
Wykład: 40
Ćwiczenia laboratoryjne: 32
6 Egzamin O
Ekologia i ochrona środowiska
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 2
Ćwiczenia terenowe: 15
3 Zaliczenie na ocenę O

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Chemia fizyczna
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2 Zaliczenie na ocenę O
Biochemia
Wykład: 40
Ćwiczenia laboratoryjne: 36
6 Egzamin O
Analiza i ocena jakości żywności
Wykład: 36
Ćwiczenia laboratoryjne: 33
5 Egzamin O
Mikrobiologia ogólna
Wykład: 45
Ćwiczenia laboratoryjne: 45
7 Egzamin O
Ochrona własności intelektualnej
Wykład: 15
1 Zaliczenie na ocenę O
Podstawy metrologii w przemyśle spożywczym
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 45
6 Egzamin O
Język obcy
Lektorat: 60
3 Zaliczenie na ocenę G

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Technologia i higiena żywności pochodzenia roślinnego
Wykład: 36
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Egzamin O
Technologia i higiena żywności pochodzenia zwierzęcego
Wykład: 36
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Egzamin O
Inżynieria żywności
Wykład: 36
Ćwiczenia laboratoryjne: 40
6 Egzamin O
Podstawy żywnienia człowieka
Wykład: 15
1 Egzamin O
Podstawy badania i oceny weterynaryjnej zwierząt rzeźnych i mięsa
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 20
3 Egzamin O
Patogenne zmiany w surowcach roślinnych
Wykład: 40
Ćwiczenia laboratoryjne: 40
5 Egzamin O
Język obcy
Lektorat: 60
3 Zaliczenie na ocenę G
Potwierdzenie B2 język obcy
Suma godzin kontaktowych: 2
1 Egzamin O
Przedmioty obieralne 2
Suma godzin kontaktowych: 45
3 Zaliczenie na ocenę G

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Instrumentalne metody oceny bezpieczeństwa i jakości żywności
Wykład: 45
Ćwiczenia laboratoryjne: 16
5 Egzamin O
Mikrobiologia żywności
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Egzamin O
Podstawy biologii molekularnej i inżynierii genetycznej
Wykład: 35
Ćwiczenia laboratoryjne: 35
6 Egzamin O
Prawo żywnościowe
Wykład: 40
Ćwiczenia projektowe: 15
4 Zaliczenie na ocenę O
Przedmioty obieralne 3
Suma godzin kontaktowych: 75
5 Zaliczenie na ocenę G
Toksykologia żywności
Wykład: 40
Ćwiczenia audytoryjne: 6
Ćwiczenia laboratoryjne: 24
6 Egzamin O
Wychowanie fizyczne
Zajęcia z wychowania fizycznego: 30
- Zaliczenie O

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Analiza ryzyka
Ćwiczenia projektowe: 15
1 Zaliczenie na ocenę O
Autentyczność i identyfikowalność żywności
Wykład: 15
1 Egzamin O
Logistyka w łańcuchu żywnościowym
Wykład: 20
Ćwiczenia audytoryjne: 30
3 Egzamin O
Nadzór weterynaryjny i sanitarny w gospodarce żywnościowej
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2 Egzamin O
Podstawy komunikacji społecznej
Ćwiczenia audytoryjne: 15
1 Zaliczenie na ocenę O
Praktyka zawodowa
Praktyki zawodowe: 160
6 Zaliczenie G
Przedmioty obieralne 4
Suma godzin kontaktowych: 30
2 Zaliczenie na ocenę G
Zagrożenia biologiczne w żywności
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 45
6 Egzamin O
Zagrożenia chemiczne i fizyczne w żywności
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 12
Ćwiczenia projektowe: 18
4 Egzamin O
Żywność genetycznie modyfikowana
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę O
Wychowanie fizyczne
Zajęcia z wychowania fizycznego: 30
- Zaliczenie O

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Praca inżynierska
Praca dyplomowa: 0
15 Egzamin G
Przedmioty obieralne 5
Suma godzin kontaktowych: 120
8 Zaliczenie na ocenę G
Seminarium dyplomowe
Ćwiczenia audytoryjne: 45
2 Zaliczenie na ocenę G
Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
Ćwiczenia projektowe: 45
4 Zaliczenie na ocenę O
Zintegrowane zarządzanie środowiskiem w łańcuchu żywnościowym
Wykład: 15
1 Zaliczenie na ocenę O