ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności
Studia prowadzone są w języku polskim. Rozpoczynają się od semestru zimowego, trwają 6 semestrów (3 lata) i kończą się uzyskaniem tytułu zawodowego licencjata.
Kierunek Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności prowadzony jest także w języku angielskim.
Studenci od 3 semestru studiów mają możliwość samodzielnego kształtowania swojej ścieżki nauki dostosowując ją do indywidualnych zainteresowań zawodowych i naukowych poprzez dostęp do szerokiego wachlarza przedmiotów do wyboru, w tym przedmiotów realizowanych w języku obcym. Od 2 roku kształcenia studenci mogą uczestniczyć w wymianie międzynarodowej w ramach programu Erasmus.
Absolwenci kierunku Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności posiadają wiedzę zarówno z zakresu nauk przyrodniczych, ekologii, ochrony środowiska i zasad kształtowania krajobrazu rolniczego, standardów ekologicznej produkcji żywności IFOAM oraz unijnych i krajowych regulacji prawnych w zakresie ekologicznej produkcji żywności, prowadzenia gospodarstwa ekologicznego, w tym technologii ekologicznej produkcji surowców roślinnych i zwierzęcych, jak również przetwórstwa żywności ekologicznej oraz szeroko pojętego marketingu żywności ekologicznej. Cechą wyróżniającą absolwentów Ekologicznego rolnictwa i produkcji żywności jest znajomość specyfiki rynku żywności ekologicznej.
Absolwenci kierunku są wykształceni wszechstronnie, przez co są przygotowani do pracy w gospodarstwach ekologicznych, w przetwórstwie ekologicznej żywności, w handlu, firmach i urzędach krajowych administracji państwowej związanych z funkcjonowaniem rolnictwa ekologicznego (np. jednostki certyfikujące, WIJHARS, PIORIN, ODR-y itp.), jak również w organizacjach międzynarodowych (IFOAM, FAIRTRADE, DEMETER, GREENPEACE itp.) oraz w innych firmach działających w obsłudze ekologicznej produkcji krajowej oraz międzynarodowej. Ukończenie studiów pierwszego stopnia umożliwia także absolwentowi podjęcie studiów drugiego stopnia na uczelniach w Polsce i w UE.
Do końca pierwszego semestru student zobowiązany jest do realizacji szkolenia BHP, szkolenia bibliotecznego oraz szkolenia z zakresu dyskryminacji i jej przeciwdziałania. Wszystkie szkolenia odbywają się z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość, na platformie: szkolenia.sggw.pl
W semestrze 1. studenci realizują szkolenie biblioteczne na platformie dostępnej pod adresem https://szkolenia.sggw.pl oraz szkolenie z zakresu dyskryminacji i jej przeciwdziałaniu.
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Szkolenie BHP:
4 |
- | Zaliczenie | O | |
Ochrona środowiska
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
2 | Egzamin | O |
Propedeutyka rolnictwa ekologicznego
|
Wykład:
15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | O |
Chemia
|
Wykład:
45 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
7 | Egzamin | O |
Podstawy botaniki z systematyką
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Egzamin | O |
Agrometeorologia
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Produkcja żywności na świecie
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Zrównoważone systemy produkcji żywności
|
Wykład:
15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | O |
Informatyka
|
Ćwiczenia laboratoryjne:
30 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Ochrona własności intelektualnej
|
Wykład:
7 |
1 | Zaliczenie | O |
Fakultet humanistyczny 1
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | G |
Język obcy 1
|
Lektorat:
60 |
3 | Zaliczenie na ocenę | G |
Suma | 371 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 10 Ćwiczenia terenowe: 5 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Agroekologia
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 4 Ćwiczenia projektowe: 2 Ćwiczenia terenowe: 9 |
2 | Egzamin | O |
Gleboznawstwo
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Egzamin | O |
Mikrobiologia gleby i roślin
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
2 | Egzamin | O |
Fizjologia i żywienie zwierząt
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
3 | Egzamin | O |
Podstawy biochemii i fizjologii roślin
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Podstawy żywienia człowieka
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Fakultet 1
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
3 | Zaliczenie na ocenę | G |
Fakultet humanistyczny 2
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | G |
Wychowanie fizyczne
|
Zajęcia z wychowania fizycznego:
30 |
- | Zaliczenie | G |
Język obcy 2
|
Lektorat:
60 |
3 | Zaliczenie na ocenę | G |
Potwierdzenie B2 język obcy
|
Suma godzin kontaktowych:
2 |
1 | Egzamin | O |
Suma | 437 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Ogólna uprawa
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Egzamin | O |
Hodowla roślin i nasiennictwo dla rolnictwa ekologicznego
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
System kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym
|
Wykład:
15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | O |
Ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
3 | Egzamin | O |
Nawożenie w systemie ekologicznym
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
3 | Egzamin | O |
Technika rolnicza
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Mikrobiologia żywności
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Surowce i produkty ekologiczne
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Statystyka matematyczna
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Egzamin | O |
Wychowanie fizyczne
|
Zajęcia z wychowania fizycznego:
30 |
- | Zaliczenie | G |
Fakultet 2
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
3 | Zaliczenie na ocenę | G |
Fakultet 3
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | G |
Suma | 435 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Ekologiczna uprawa trwałych użytków zielonych
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
3 | Egzamin | O |
Ekologiczna uprawa roślin rolniczych
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
5 | Egzamin | O |
Chwasty i ich zwalczanie w rolnictwie ekologicznym
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 20 Ćwiczenia terenowe: 10 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Metodologia badań naukowych
|
Ćwiczenia laboratoryjne:
15 |
1 | Zaliczenie na ocenę | O |
Ekologiczny chów zwierząt
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
5 | Egzamin | O |
Ekologiczna produkcja warzyw i owoców
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 27 Ćwiczenia terenowe: 18 |
5 | Egzamin | O |
Zagrożenie bezpieczeństwa żywności
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 6 Ćwiczenia projektowe: 9 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Wyjazd studyjny do gospodarstw ekologicznych
|
Wykład:
10 Ćwiczenia terenowe: 20 |
3 | Zaliczenie na ocenę | G |
Fakultet 4
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | G |
Suma | 360 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Przestawianie gospodarstwa na tory ekologiczne I
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Przetwórstwo ekologicznych surowców pochodzenia roślinnego
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
3 | Egzamin | O |
Bezpieczeństwo i higiena żywności
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Egzamin | O |
Ekologiczne aspekty żywności i żywienia
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 | Zaliczenie na ocenę | O |
Przetwórstwo ekologicznych surowców pochodzenia zwierzęcego
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Międzynarodowe rynki rolne
|
Wykład:
15 Ćwiczenia audytoryjne: 15 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Seminarium dyplomowe
|
Ćwiczenia laboratoryjne:
30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | G |
Wyjazd studyjny do przetwórni ekologicznych
|
Wykład:
10 Ćwiczenia terenowe: 20 |
3 | Zaliczenie na ocenę | G |
Fakultet 5
|
Wykład:
60 |
4 | Zaliczenie na ocenę | G |
Ekonomika i organizacja gospodarstw ekologicznych
|
Wykład:
15 Ćwiczenia audytoryjne: 15 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Suma | 375 | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | |
---|---|---|---|---|
Przestawianie gospodarstwa na tory ekologiczne II
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
3 | Zaliczenie na ocenę | O |
Zioła w rolnictwie ekologicznym
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Przedsiębiorczość w biznesie ekologicznym
|
Ćwiczenia audytoryjne:
30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | O |
Seminarium dyplomowe
|
Ćwiczenia laboratoryjne:
30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | G |
Fakultet 6
|
Wykład:
45 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
9 | Zaliczenie na ocenę | G |
Elective 7
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie na ocenę | G |
Praca dyplomowa
|
Praca dyplomowa:
0 |
10 | Egzamin | G |
Suma | 240 | 30 |