A A A

Zaloguj się

pl | en

2023/24 studia stacjonarne studia pierwszego stopnia (licencjat) Wydział Rolnictwa i Ekologii

ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności

Studia prowadzone są w języku polskim. Rozpoczynają się od semestru zimowego, trwają 6 semestrów (3 lata) i kończą się uzyskaniem tytułu zawodowego licencjata.

Kierunek Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności prowadzony jest także w języku angielskim.

Studenci od 3 semestru studiów mają możliwość samodzielnego kształtowania swojej ścieżki nauki dostosowując ją do indywidualnych zainteresowań zawodowych i naukowych poprzez dostęp do szerokiego wachlarza przedmiotów do wyboru, w tym przedmiotów realizowanych w języku obcym. Od 2 roku kształcenia studenci mogą uczestniczyć w wymianie międzynarodowej w ramach programu Erasmus.

Absolwenci kierunku Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności posiadają wiedzę zarówno z zakresu nauk przyrodniczych, ekologii, ochrony środowiska i zasad kształtowania krajobrazu rolniczego, standardów ekologicznej produkcji żywności IFOAM oraz unijnych i krajowych regulacji prawnych w zakresie ekologicznej produkcji żywności, prowadzenia gospodarstwa ekologicznego, w tym technologii ekologicznej produkcji surowców roślinnych i zwierzęcych, jak również przetwórstwa żywności ekologicznej oraz szeroko pojętego marketingu żywności ekologicznej. Cechą wyróżniającą absolwentów Ekologicznego rolnictwa i produkcji żywności jest znajomość specyfiki rynku żywności ekologicznej.

Absolwenci kierunku są wykształceni wszechstronnie, przez co są przygotowani do pracy w gospodarstwach ekologicznych, w przetwórstwie ekologicznej żywności, w handlu, firmach i urzędach krajowych administracji państwowej związanych z funkcjonowaniem rolnictwa ekologicznego (np. jednostki certyfikujące, WIJHARS, PIORIN, ODR-y itp.), jak również w organizacjach międzynarodowych (IFOAM, FAIRTRADE, DEMETER, GREENPEACE itp.) oraz w innych firmach działających w obsłudze ekologicznej produkcji krajowej oraz międzynarodowej. Ukończenie studiów pierwszego stopnia umożliwia także absolwentowi podjęcie studiów drugiego stopnia na uczelniach w Polsce i w UE.

Do końca pierwszego semestru student zobowiązany jest do realizacji szkolenia BHP, szkolenia bibliotecznego oraz szkolenia z zakresu dyskryminacji i jej przeciwdziałania. Wszystkie szkolenia odbywają się z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość, na platformie: szkolenia.sggw.pl

>> Link do strony wydziału

Program studiów

W semestrze 1. studenci realizują szkolenie biblioteczne na platformie dostępnej pod adresem https://szkolenia.sggw.pl oraz szkolenie z zakresu dyskryminacji i jej przeciwdziałaniu.

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Szkolenie BHP: 4
- Zaliczenie O
Ochrona środowiska
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2 Egzamin O
Propedeutyka rolnictwa ekologicznego
Wykład: 15
1 Zaliczenie na ocenę O
Chemia
Wykład: 45
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
7 Egzamin O
Podstawy botaniki z systematyką
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Egzamin O
Agrometeorologia
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
3 Zaliczenie na ocenę O
Produkcja żywności na świecie
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
3 Zaliczenie na ocenę O
Zrównoważone systemy produkcji żywności
Wykład: 15
1 Zaliczenie na ocenę O
Informatyka
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
3 Zaliczenie na ocenę O
Ochrona własności intelektualnej
Wykład: 7
1 Zaliczenie O
Fakultet humanistyczny 1
Wykład: 30
2 Zaliczenie na ocenę G
Język obcy 1
Lektorat: 60
3 Zaliczenie na ocenę G

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
Ćwiczenia terenowe: 5
4 Zaliczenie na ocenę O
Agroekologia
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 4
Ćwiczenia projektowe: 2
Ćwiczenia terenowe: 9
2 Egzamin O
Gleboznawstwo
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Egzamin O
Mikrobiologia gleby i roślin
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2 Egzamin O
Fizjologia i żywienie zwierząt
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
3 Egzamin O
Podstawy biochemii i fizjologii roślin
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę O
Podstawy żywienia człowieka
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2 Zaliczenie na ocenę O
Fakultet 1
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
3 Zaliczenie na ocenę G
Fakultet humanistyczny 2
Wykład: 30
2 Zaliczenie na ocenę G
Wychowanie fizyczne
Zajęcia z wychowania fizycznego: 30
- Zaliczenie G
Język obcy 2
Lektorat: 60
3 Zaliczenie na ocenę G
Potwierdzenie B2 język obcy
Suma godzin kontaktowych: 2
1 Egzamin O

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Ogólna uprawa
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Egzamin O
Hodowla roślin i nasiennictwo dla rolnictwa ekologicznego
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2 Zaliczenie na ocenę O
System kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym
Wykład: 15
1 Zaliczenie na ocenę O
Ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
3 Egzamin O
Nawożenie w systemie ekologicznym
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
3 Egzamin O
Technika rolnicza
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
3 Zaliczenie na ocenę O
Mikrobiologia żywności
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2 Zaliczenie na ocenę O
Surowce i produkty ekologiczne
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
3 Zaliczenie na ocenę O
Statystyka matematyczna
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Egzamin O
Wychowanie fizyczne
Zajęcia z wychowania fizycznego: 30
- Zaliczenie G
Fakultet 2
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
3 Zaliczenie na ocenę G
Fakultet 3
Wykład: 30
2 Zaliczenie na ocenę G

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Ekologiczna uprawa trwałych użytków zielonych
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
3 Egzamin O
Ekologiczna uprawa roślin rolniczych
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 45
5 Egzamin O
Chwasty i ich zwalczanie w rolnictwie ekologicznym
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 20
Ćwiczenia terenowe: 10
4 Zaliczenie na ocenę O
Metodologia badań naukowych
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
1 Zaliczenie na ocenę O
Ekologiczny chów zwierząt
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
5 Egzamin O
Ekologiczna produkcja warzyw i owoców
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 27
Ćwiczenia terenowe: 18
5 Egzamin O
Zagrożenie bezpieczeństwa żywności
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 6
Ćwiczenia projektowe: 9
2 Zaliczenie na ocenę O
Wyjazd studyjny do gospodarstw ekologicznych
Wykład: 10
Ćwiczenia terenowe: 20
3 Zaliczenie na ocenę G
Fakultet 4
Wykład: 30
2 Zaliczenie na ocenę G

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Przestawianie gospodarstwa na tory ekologiczne I
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2 Zaliczenie na ocenę O
Przetwórstwo ekologicznych surowców pochodzenia roślinnego
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
3 Egzamin O
Bezpieczeństwo i higiena żywności
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Egzamin O
Ekologiczne aspekty żywności i żywienia
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę O
Przetwórstwo ekologicznych surowców pochodzenia zwierzęcego
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
3 Zaliczenie na ocenę O
Międzynarodowe rynki rolne
Wykład: 15
Ćwiczenia audytoryjne: 15
2 Zaliczenie na ocenę O
Seminarium dyplomowe
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
2 Zaliczenie na ocenę G
Wyjazd studyjny do przetwórni ekologicznych
Wykład: 10
Ćwiczenia terenowe: 20
3 Zaliczenie na ocenę G
Fakultet 5
Wykład: 60
4 Zaliczenie na ocenę G
Ekonomika i organizacja gospodarstw ekologicznych
Wykład: 15
Ćwiczenia audytoryjne: 15
3 Zaliczenie na ocenę O

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Przestawianie gospodarstwa na tory ekologiczne II
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
3 Zaliczenie na ocenę O
Zioła w rolnictwie ekologicznym
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2 Zaliczenie na ocenę O
Przedsiębiorczość w biznesie ekologicznym
Ćwiczenia audytoryjne: 30
2 Zaliczenie na ocenę O
Seminarium dyplomowe
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
2 Zaliczenie na ocenę G
Fakultet 6
Wykład: 45
Ćwiczenia laboratoryjne: 45
9 Zaliczenie na ocenę G
Elective 7
Wykład: 30
2 Zaliczenie na ocenę G
Praca dyplomowa
Praca dyplomowa: 0
10 Egzamin G